LOCKWOOD & CO. – få reda på vad som hände efter serien på Netflix redan nu

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En av 2023 års mest framgångsrika serier på Netflix är brittiska Lockwood & Co, en unik deckarserie med ett briljant, rått soundtrack där många av de bästa brittiska banden figurerar.  Serien är baserad på bok ett och två Jonathan Strouds bästsäljande serie, och visst finns det fler böcker publicerade. Du kan få veta “vad som hände sedan” redan nu …

Det spelar ingen roll om du frågar barn, tonåringar eller vuxna – om du gillar humor, spänning och spöken, paranormala äventyr och lite fantasy med en twist, så är Lockwood & Co. en 5+ bokserie att avnjuta.

Hög språklig nivå, ännu högre spänningsnivå

Jonathan Stroud håller alltid en hög språklig nivå men det är spänningen, spänningen, spänningen som imponerar allra mest.

Och så humorn … I inledningen av den allra första volymen om Lockwood & Co förkunnar Anthony Lockwood efter ett avslutat uppdrag att de goda nyheterna är att huset nu är spökfritt – de dåliga nyheterna är att huset håller på att brinna ner till grunden.

Äventyren i Lockwood & Co har bara blivit mer spännande och mer komplexa med tiden.

Ghostbusters möter Sherlock Holmes

Det här är Ghostbusters möter Sherlock Holmes, med en ny, ung, hungrig personaluppsättning. Och mycket, mycket roligare! Lockwood & Co klarar av det mesta – vare sig det gäller att lösa ett 50 år gammalt mord eller att ta itu med fiffel bland dagens myndigheter. I varje bok tar huvudpersonerna sig an flera olika fall, och hela anrättningen är kryddad med gott om blinkningar till de gamla gotiska romanerna och viktorianska klassikerna.

I Lockwood & Co är de flesta av spökjägarna och mysterielösarna tonåringar. Den allra bästa Lyssnaren av dem är Lucy Carlyle, en fjortonåring som kommer till London och får jobb på Lockwood & Co. Lucy har unika förmågor. Ingen kan höra (och förstå) spöken så bra som hon!

Det har också lett till att hon får en ovanlig, ny bäste vän och samarbetspartner…

Lucy Carlyle startar eget

Frilanslivet är toppen, tycker bokens berättare Lucy Carlyle. Hon lämnar Lockwood & Co mellan bok tre och fyra i serien och startar eget. Hon får massor av uppskattning. Hon väljer vem hon arbetar med och när, hon väljer sina fall, hon får spänning så det räcker och blir över, hon tjänar mycket, mycket mer (för alla vet att hon är den bästa Lyssnaren) … och hon har en egen lägenhet. Där hon bor själv. Om man inte frågar Skallen. Som hävdar att de är sambos.

Skallen är ett avancerat typ tre spöke som bor i en spökburk och som trivs utmärkt med att Lucy lämnat Lockwood. Skallen hävdar att det är ju de två som är bästa vänner och att de borde starta en egen firma vid namn Carlyle och Skallen!

Men de hinner inte göra något åt förslaget förrän Anthony Lockwood knackar på dörren och ber Lucy om hjälp – i egenskap av frilansare. De har ett fall som de inte kan lösa utan henne.Det är bara en natts jobb. Vad kan gå fel? Svar: Mycket!

Ett annorlunda triangeldrama

Skallen är sur och avundsjuk för att Lucy pratar med Lockwood – skulle  inte de två vara bästa vänner och partners för evigt?  Skallen vägrar hjälpa till. George är sur för att Lucy lämnade honom och de andra agenterna på Lockwood & Co. Lockwood har blivit slarvigare och mer oförsiktig, som om han har en dödslängtan. Holly är perfekt, snygg och irriterande som vanligt (Skallen har olika mordplaner som Lucy vägrar genomföra, trots att hon inte heller gillar Holly) och spänningen mellan Lucy och Lockwood komplicerar allt … Ja, kort sagt är det ingenting som fungerar som det brukar längre. Det verkar som om det farliga spöket inte är den värsta utmaningen för Lockwood & Co.

När allt ser som mörkast ut blir det ännu värre för Lucy: någon stjäl hennes vän Skallen för att sälja honom på svartabörsmarknaden för hemsökta artefakter … och hon är beredd att göra vad som helst för att rädda sin vän. Men hon klarar inte uppdraget ensam. Hon måste anlita någon som hjälper till … och hon väljer Lockwood.

Den flammande skuggan väcker döda

Samtidigt kommer en ny klient till Lockwood & Co för att få hjälp med den värsta vålnaden någonsin: Den flammande skuggan. Och för att få hjälp med att rensa en ovanligt hemsökt by från spöken.

Lockwood anlitar Lucy för att hjälpa till. Plötsligt har de två livsfarliga fall på gång: rädda Skallen och rädda en hel by. Men det visar sig att det finns en länk mellan de två fallen.

Ska Lucy och Lockwood & Co lyckas rädda både alla människor i den spökinfesterade byn och Skallen – innan det är för sent? Ska de lyckas avslöja sanningen bakom Den flammande skuggan? Visst måste de se upp för alla spöken, men de som de verkligen, verkligen måste se upp för är faktiskt andra människor. Den verkliga ondskan är i allra högsta grad levande.

Ett trovärdigt världsbygge, perfekt in i minsta detalj

För varje del i serien Lockwood & Co. så blir intrigerna mer komplicerade och mer spännande – och det läggs också till fler karaktärer. En bonus: Lucys kompis Skallen har fått en större roll och fler repliker och han är den absolut roligaste karaktären i serien.

Vitsigt, uppfinningsrikt, isande spännande och mycket, mycket mänskligt. En trovärdig alternativ brittisk värld byggs upp in i minsta detalj och äventyret är helt uppslukande. Jonathan Stroud skriver som en dröm och hans hemsökta böcker är sann magisk läsning.

print

Våra samarbetspartners