ROBERT HARRIS : DE OFRÄLSTA – rafflande från start till mål med gedigen underbyggnad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Act of Oblivion
Förlag: Bookmark Förlag
Översättning: Svante Skoglund
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 456
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-03-21

Det här är en thriller som passar alla som gillar en välgjord katt-och-råtta jakt, liksom alla som fångades av intrigerna i An Officer and a Spy (både boken och filmen). Robert Harris är i sitt esse och det här är hans bästa bok sedan nyss nämnda spiondrama.

Vi har allt, två sidor som ideologiskt står i motsatta ringhörnor, en jakt som pågår på båda sidor Atlanten, tidens vingslag, besök hos lidande anhöriga och, som så ofta hos Robert Harris, vare sig han befinner sig i historisk tid eller i dystopisk framtid, frågeställningar om och kommentarer till hur vår värld ser ut idag. Nu när den är mer ideologiskt splittrad än någonsin …  Eller har den alltid varit ideologiskt splittrad?

Spänn fast säkerhetsbältena

Läsaren får själv fundera under tiden som det blir jakter, strider och handgemäng värdiga en actionrökare eller en western, typ Den siste mohikanen.  Spänn fast säkerhetsbältena. Nu åker vi. Back to the past … som ser väldigt mycket ut som den framtid vi vet ska komma. Handlingen spänner över två kontinenter och åratal av intriger, men är ändå lika tajt som ett kammardrama med tre män i en salong där en laddad pistol hänger på väggen.

En mystisk räddare slår ner indianrevolt

Hadley, New England, USA, 1675. Olika stammar av ursprungsbefolkningen bestämmer sig för att samarbeta för att ge sig på kolonialisterna som tvingat bort dem från sitt land. Hadley var vid den här tiden ett litet ställe vid Connecticutfloden och det var långt till skydd och hjälp. En söndag när alla var i kyrkan kom attacken.

Som ett mirakel uppenbarade sig en räddare, en medelålders man som varnar för faran och som organiserar den lilla stadens försvar i en brutalt effektiv och blodig motoffensiv. Sedan försvann räddaren igen. Stadens räddare är idag känd som ”The Angel of Hadley”. Vem var han?

Rykten säger att ”ängeln” var landsflyktingen William Goffe, en man med ett pris på sitt huvud. Han var en av Cromwells närmaste män. Han skrev på Charles I:s dödsdom. Efter restorationen avrättades Cromwell och hans närmaste – men två män kom undan. De försvann någonstans i Amerika. Och vad som hände dem och varför är grunden till handlingen i Robert Harris nya roman.

Täcker ett stort tidsspann

Robert Harris har täckt ett stort tidsspann i sina romaner. Från det antika Rom till 800 år in i framtiden. Här tar han en närmare titt på inbördeskriget i 1660-talets England. Där båda sidor var övertygade om att de hade carte blanche från gud att göra vad de ville.

Harris fokuserar på de två som flydde från rättvisan, William Goffe och Edward Whalley. 1660 tog de sig till Amerika, där många av kolonialisterna var puritaner.  Whalley var Oliver Cromwells kusin och Goffe var Whalleys svärson.  Nepotism har en lång historia bland makens män.

Som nazister som försvann i Sydamerika

Vi vet inte mycket om dem. De levde resten av sina liv i det fördolda, ständigt rädda för att de skulle bli upptäckta av rojalistiska agenter som spanade efter dem. Det är lite som nazister som försvann i Sydamerika. De amerikanska kontinenterna är bra ställen att försvinna på. Men inget ställe är 100% säkert.

Harris roman är så klart fiktion – men allt som historieskrivningen säkert vet om Goffe och Whalley finns med. Harris använder sig av de få fakta och de mer trovärdiga teorierna som finns med finess. Och så spinner han vidare på dem. Broderar ut pauserna och mellanakterna.

Svält, sjukdomar och eld

Richard Nayler, en fiktiv karaktär, är agenten som nitiskt förföljer Goffe och Whalley och vill se dem döda. Handlingen hoppar mellan Nayler och de förföljda, agenten och hans villebråd … och tempot ökar när väl Nayler väl sätter sin fot på amerikansk mark.

Men vi får också följa Frances, Whalleys dotter och Goffes fru, som är kvar hemma i London. Ett London som härjas av svält och sjukdomar och snart, vet vi, kommer ju den stora branden … Den som bland annat slukade Shakespeares The Globe Theatre. Nu var ju teatern redan förstörd av puritanerna. Liksom allt annat roligt som någonsin funnits i den västerländska historien.

Puritaner, mördare och glädjedödare

Det är imponerande av Harris att han som författare lyckas göra engagerande porträtt av två män som är puritaner, mördare och glädjedödare. Hade du mött dem på gatan hade du inte gillat dem. Sådana där fanatiker som tror att de själva är De Utvalda, för bara en liten skara kommer in i Himmelriket. Och för de utvalda gäller regeln att vilka grymma metoder som helst är okej för att nå fram till målet.

Allt är självklart en stor synd

Dessutom: allt som är kul (och även mycket som inte är kul) är förbjudet och självklart en Stor Synd. Samtidigt som de tror att Jorden kommer att gå under 1666. Ni vet, sådana domedagspredikanter som man inte vill ta ett stop öl med på puben, man vill helst bara slå stopet i huvudet på dem.

Förresten – öl och pubar var också synd. Liksom teater, dans, smink, starka färger, snygga kläder, snygga skor, snygga frisyrer och god mat. Och kaffe. Och caféer. Och tehus. Hade de levt idag hade de också varit emot bio, tv, streaming, Mello, ESC, hårdrock, popmusik, glitterregnbågar, kvinnlig rösträtt, religionsfrihet, yttrandefrihet, HBTQ-rörelsen, Pridefestivalen, Starbucks, glass, popcorn, ostbågar…

Harris i högform

På det hela taget är det rafflande läsning från start till mål. Harris konstruerar en gedigen underbyggnad för att göra tiden trovärdig och han har även konstruerat en typ av 1600-tals språk som är tillräckligt gammaldags för att vara trovärdigt och tillräckligt modernt för att vara lättläst.

Harris är i högform. Och det vill inte säga lite.

print

Våra samarbetspartners