OPERATION FORTUNE – blir det här en franchise som kan utmana Bond?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Operation Fortune: Ruse de Guerre
Regi: Guy Ritchie
Skådespelare: Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Hugh Grant, Cary Elwes
Land: Storbritannien, Kina, Turkiet, USA
År: 2023
Genre: Action, Komedi, Thriller
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF
Betyg: 3

Man vet vad man får när man väljer en Guy Ritchie film. Efter filmer som Wrath of Man, The Gentlemen, Snatch  och – bäst av dem alla – Lock, Stock and Two Smoking Barrels, så är kinderägget presenterat. Man ska ha snabbkäftade, snabbskjutande huvudpersoner. Man ska ha Jason Statham och ett gäng streetsmarta (eller korkat streetsmarta) snubbar med i mixen. Och man ska ha en rolig skurk.

Hugh Grant har redan etablerat sig som den bäste, roligaste, slemmaste skurken. Han kan förmodligen spela den här rollen i sömnen. Skurkrollen i Paddington 2 var bättre och mer nyanserad (ursäkta Richie – men du har kanske en del att lära om gestaltning av en barnfilm?), och den rollen kan vara Hugh Grants bästa någonsin. Bland annat enligt Hugh Grant själv.

Statham som dubbelnolla?

I den här filmen har dock Guy Richie knackat lite på skalet på kinderägget och injicerat en liten dos agentfilm och James-Bond-blinkningar. En hint om att Guy Richie gärna vill regissera en egen Bond-film i framtiden? Eller att han vill skapa en alternativ Bond-franchise med Statham som ny dubbelnolla?

Filmstjärna på jakt efter MacGuffin

Filmens MacGuffin är någon ny hemlig vapenteknologi som blir stulen. Den riskerar att hamna i fel händer (finns det ens rätt händer för den här teknologin?). En karismatisk superrik vapenhandlare med  cockneyaccent (Hugh Grant) och hans entourage måste infiltreras. Statham har mannen för jobbet: Josh Hartnett. Ja, han heter inte Josh Hartnett i filmen, men det här är ett tydligt exempel på ”filmstjärna låtsas spela sig själv”. Lite utpressning och övertalning så är saken biff. Filmstjärnan är med på noterna. Typ.

Men så kommer ett helt gäng andra skurkar och blandar sig i leken och det blir svårare och svårare att hålla alla hemliga identiteter hemliga … Det är lite som i en-spring-i-dörrarna fars. Vem har sagt vilka lögner till vem? Det är jobbigt både för de inblandade och för åskådarna att hålla reda på.

Agentfilm som kan utmana Bond

När det gäller Richie-favoriter i repris så får vi såklart mer än Statham och Grant. Eddie Marsan är bra som Stathams upprörde chef som klagar över ”administrativa mardrömmar”.

Cary Elwes gör också en bra insats, liksom Aubrey Plaza och Lourdes Faberes. Birollerna får ofta de bästa godbitarna att jobba med. Liksom skurken.

Blir det här en egen franchise som kan utmana Bond? Tveksamt. Mission Impossible lyckades att skapa sin egen franchise på bio genom att inte falla till föga för Bond-komplex.

print

Våra samarbetspartners