CAMILLA LAGERQVIST : FÄLLAN – starkt och rafflande med historisk trovärdighet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Hemmet för bortrövade barn, del 3
Genre: Äventyr & Spänning
Läsålder: 9-12 år
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2023-03-22

En gång i tiden var Adam en fattig dräng. Sedan uppdagades det att han var en rik arvtagare. Men med stor rikedom kommer stort ansvar … Adam har valt att dela sitt nya liv med barn som likt honom själv vanvårdats och misshandlats och på andra sätt farit illa. Tillsammans med sin bästa vän Lily har han ”befriat” några speciellt svåra fall, och nu är barnen trygga och glada och säkra på Adams ärvda gård.

De är ett lyckligt hushåll som njuter av Katis goda matlagning, färska ägg, hemodlade grönsaker … och massor av söta kattungar. Idyllen borde vara total. Men Adam oroar sig ständigt för att bli upptäckt … Vad ska då hända med hans vänner Lily och Kati och de fem barn som de räddat hitintills? Deras sjätte fall verkar bli det svåraste någonsin. Katis vän har blivit inspärrad på ett hospital för sinnessvaga, eftersom hennes man vill få henne att bli foglig, och på hospitalet träffar Adam en minderårig liten flicka, Karin, som far illa. Och Karin är döv och pratar inte. Hur ska de kunna rädda henne?

Skådespelardrömmar och räddningsprojekt

Tiden tickar snabbt ut, småflickor vanvårdas till döds på anstalten och som döv är Karin extra utsatt. För att ytterligare komplicera saken visar det sig att den elake morbrodern som spärrat in Karin på anstalten är Lage Johannson – polismästaren som förföljer Adam och Lily. Hans ambition är att fånga dem som befriat fem vanvårdade barn. Samtidigt får Adam själv ett erbjudande att bli polisaspirant. Och Lily drömmer om att bli skådespelerska. Hur ska de båda kunna leva sina egna liv, samtidigt som de håller ett halvt dussin barn gömda?

Mission Impossible möter Uppdrag granskning av forna tiders Sverige

Hemmet för bortrövade barn: Fällan  är den sista boken i en spännande trilogi där det verkligen känns som om man är på plats och handlingen är fartfylld och rafflande. Camilla Lagerqvist ger ingen smickrande bild av forna tiders Sverige, men den är sann och hon tar upp många saker som gängse historieskrivning brukar låta bli att låtsas om. Det här är en stark serie, med historisk trovärdighet och sympatiska huvudpersoner. Som man verkligen hoppas ska lyckas, när de gång på gång iscensätter ”Mission Impossible” för att befria fler och fler barn som far illa.

print

Våra samarbetspartners