TATE McRAE : I USED TO THINK I COULD FLY (RCA) – succé för en ny popprinsessa

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tate Rosner McRae började egentligen sin karriär som dansare som tioåring. Som nybliven tonåring tre år senare slog hon igenom i amerikanska upplagan av So You Think You Can Dance. Idag är kanadensiskan 19, och har en het popkarriär på gång också. Det visade sig nämligen att den unga damen även kan sjunga.

Så det blev skivkontrakt med RCA. Två digitala ep:s följde i kölvattnet på kontraktssigneringen , och nu är det alltså dags för I Used to Think I Could Fly, McRaes första fullängdare.

Associationer till Michelle Branch och Avril Lavigne

Hur hon låter? Well, visserligen ska McRae själv ha sagt att hon beundrar Billie Eilish och är en ”enorm fan” av Taylor Swift, men för egen del gör jag hellre associationer till folk som Michelle Branch och Echosmith, mest kända för hiten Cool Kids. Lyssna bara på singeln She’s All I Wanna Be, så förstår ni vad jag menar. Eller släng in lite Avril Lavigne i mixen också, så får man punk-lightiga What Would You Be.

En mindre mörk Billie Eilish

Å andra sidan skulle säkert Miley Cyrus rimligen gärna ta sig an sådant som Don´t Come Back och You´re so Cool. Och visst är det lätt att tänka på Jewel och för all del Taylor Swift när det brustna hjärtat avtäcks i akustiska . Eller för den delen en mindre mörk Billie Eilish i melankoliska I Still Say Goodbye.

Har förvaltat arvet väl

Med andra ord har fröken McRae under sitt korta liv säkert mer eller mindre medvetet sugit i sig idel sångerskors musik i sin gärning. Detta betyder dock inte att hon är i avsaknad av egen stil. Däremot har lite här och lite där slunkit med i henne eget alster, och hon har förvaltat detta arv väl.

Det starkaste kvinnliga albumet sedan…

Sedan inga jämförelser i övrigt – för McRaes sound skiljer sig avsevärt – men låtmässigt är det här förmodligen det starkaste kvinnliga popalbumet sedan Anne Maries Speak Your Mind, Ava Max Heaven & Hell, och såklart, Taylor Swifts 1989.

Vilket förstås inte vill säga lite. Men det tål att sägas att jag är tämligen imponerad. Särskilt som hon är listad som låtskrivare på alls spåren i bookleten. En ny lovande popprinsessa är här, och hennes namn är Tate McRae.

print

Våra samarbetspartners