PANG I BYGGET – FAWLTY TOWERS, Nöjesteatern, Malmö den 19 mars 2023 – kan vara det roligaste någonsin på en svensk scen 

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi och översättning: Anders Albien
Manus: John Cleese
Skådespelare:
Basil: Adde Malmberg
Sybil: Eva Rydberg
Polly: Birgitta Rydberg
Manuel: Kalle Rydberg
Mrs. Richards: Ewa Roos
Majoren: Håkan Mohede

Spelas till och med 29 april 2023

Magnifik mästarklass. Pang i bygget, som just nu går på Nöjesteatern, kan vara det roligaste som någonsin spelats på en svensk scen. Eller vilken scen som helst. Tajmingen är osviklig. Skådespelarna är briljanta. Regin är taktfast. Tempot är högt, utan en enda millisekund av inställsamt publikfriande efter extra skatt och applåder. Ingen behöver smöra.

Historien bakom Pang i bygget – eller Fawlty Towers – är välkänd. Den har korats till den bästa komedin genom tiderna. Det är en av världens mest älskade tv-serier. Serien utspelar sig i Torquay (där jag har vuxit upp) men är inte inspelad där. Hotellintriger är något som fungerar praktiskt taget överallt, i alla tider, på alla språk och i många olika genrer. Georges Feydeau skrev bästsäljande hotellfarser på franska redan innan tragedin Cyrano de Bergerac hade premiär i Paris 1897.

Går det att översätta Fawlty Towers till svenska, fungerar skämten på en svensk scen, passar det för en modern publik? Ja, ja och ett rungande ja!

Fenomenala skådespelarinsatser

Man är inte beroende av det engelska språket. Man är bara beroende av fenomenala skådespelarinsatser (vilket i och för sig inte är så ”bara”) och Adde Malmberg i huvudrollen som Basil Fawlty, pjäsens motor, är en talangfull lyckträff av sällan skådat slag. Adde Malmberg är stundom mer lik John Cleese än John Cleese själv. Adde Malmberg är specialdesignad för att spela den här rollen.

Eva Rydberg kan spela allt och hon excellerar så klart som fru Sybil Fawlty. En gång i tiden skrattade det här omaka paret tillsammans. Men aldrig samtidigt. ”Det borde ha varit en varningsklocka”, muttrar Basil, och i publikhavet skrattar alla. Samtidigt.

En vanlig person i ett stormande hav av excentriska original

Birgitta Rydberg har den mest otacksamma rollen, den som den förhållandevis normala Polly, ”the straight person” i en ensemble av virriga, egensinniga, excentriska och komiska original. Men det behövs en normal person i stormens öga, komedin behöver ”the straight person” som kontrast till allt vansinne i komedin. Någon som kan iaktta och reagera på det absurda. Någon som ständigt försöker rädda situationen – även när situationen helt uppenbart är bortom all räddning.

Kalle Rydberg har så klart pjäsens komiskt sett mest tacksamma roll – Manuel från Barcelona. Manuel vet ingenting. Och ingen är så bra på att veta ingenting som Manuel.

Vågor av kärlek slår mot Ewa Roos

Av alla original som kommer till hotellet så är väl Ewa Roos i en klass för sig. Det går vågor av kärlek mot henne bara hon går ut på scenen. Men att ha hennes karaktär Mrs Richards som hotellgäst … det är något av en mardröm. Mrs Richards är rena rama ding dong inkarnerad. Snart tar både Basil och Sybil betäckning bara hon är i närheten. Ingen vill betjäna henne och lyssna på hennes alltmer absurda klagomål.

”Don’t mention the war!”

Inget Fawlty Towers utan den gamle majoren som siktar på både råttor och tyskar – Håkan Mohede är i sitt esse. Robert Rydberg är mer nedtonad som en man som säljer båtmotorer och älskar gott vin. Men han får aldrig dricka sitt vin i fred, Basil växlar som vanligt mellan att smickra och förolämpa sina gäster. Och första flaskan är korkad. (Kanske inte bara flaskan?)

Fredrik Dolk har dubbla roller som skedförsäljaren, som Basil av misstag tror är en hotellinspektör, och en tysk hotellgäst med bristfälliga engelskkunskaper. ”Don’t mention the war!” är Basils finkänsliga råd till alla anställda … och självklart klarar han själv inte av att prata om något annat. Scenen där Basil förväxlar alla maträtter med kända tyskar från andra världskriget är komediguld, specialskriven för scenversionen av Pang i bygget.

Bara fullpoängare från Pang i bygget – och Europapremiär i Skåne

Pang i bygget har gjorts på scen förr. Tidigast 2014 på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, en gyllene sommar i teaterns historia. Inspirerad av denna megasuccé ville John Cleese själv skriva en teaterpjäs baserad på tv-serien och han valde att utgå från avsnittet The Hotel Inspectors, och vävde sedan in en greatest hits kavalkad från hela serien.

Självklart är den misslyckade brandövningen med i pjäsen (den där Manuel blir instängd i ett verkligt brinnande kök) liksom det talande älghuvudet. Denna pjäs hade världspremiär i Australien och Europapremiär på Fredriksdalsteatern i somras. Och nu är det Europavärldspremiär inomhus på Nöjesteatern. Något som inte får missas av alla som älskar serien och alla som bara vill se en riktigt bra och tajt komedi.

John Cleese medverkar och förolämpar med glimten i ögat

John Cleese medverkar också själv, i egen hög person. På tv-skärmar. Han förolämpar publiken på sant Basil Fawlty manér och råder oss även att komma tillbaka och skratta på rätt ställen (okej, publiken har ju skrattat hela tiden …?). Att vi lyckligt lottade premiärbesökare i en knökfull salong skulle komma tillbaka … Skulle inte det vara synd? För den här pjäsen spelas bara till och med den 29 april. Och så många skulle behöva muntras upp med att se den här pjäsen.

Det finns de som växer i motgång. Som nobelt tar alla bakslag. Och så finns det Basil Fawlty. Det är inte konstigt att vi älskar honom!

Eva Rydbergs farväl till scenen

Förresten. Eva Rydberg har hintat om att hennes teaterkarriär går mot sitt slut. Sommaren 2023 är den sista på Fredriksdal. Sedan ska hon ägna sig åt film och tv. Så denna skrattfest på Nöjesteatern kan bli bland de sista huvudroller Eva Rydberg gör på en teaterscen. Missa inte att se denna nationalikon i en glittrande rolig roll som hon är som klippt och skuren för. Det här är inget mindre än en femstjärnig föreställning. Med guldkant.

print

Våra samarbetspartners