A LITTLE CHAOS – mycket tillrättalagd historia, men roligt se Winslet och Rickman tillsammans

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Alan Rickman
Skådespelare: Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Alan Rickman, Stanley Tucci, Thomas Allam
Land: Storbritannien
År: 2014
Genre: Drama, Romantik
Längd: 117 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Kate Winslet som trädgårdsarkitekt. Alan Rickman som solkungen Ludvig XIV. Kungen planerar att flytta hovet till Versailles och det behövs magnifika trädgårdar både för underhållning och välmående. Tidens mode föreskriver att allt ska vara planerat in i minsta detalj. Barocken är den formklippta buxbomens guldålder. Men Winslets rebelliska trädgårdsarkitekt förespråkar en lagom dos kaos för att göra trädgården intressantare … Perfektion kan bli tråkigt i längden.

Kate Winslet och Alan Rickman möttes för första gången på filmduken i den Oscarsbelönade Förnuft och känsla (Sense and Sensibility) – Emma Thompson, bästa manus efter förlaga – där de blev ett par innan ridån går ner.

God smak sällan synonymt med mysigt

Den här gången handlar det snarare om vänskap baserad på ett intensivt intresse för trädgårdar i allmänhet och olika päronsorter i synnerhet. Kungen beklagar sig över att hans andra trädgårdsarkitekter aldrig låter honom få så mycket blommor som han vill ha – tidens mode föreskriver ju evergreens. Lite kan man le åt att tiderna aldrig förändras. Rikt folk anlitar smakexperter för att inreda både hem och trädgårdar – och de får aldrig vad de vill ha. God smak är sällan synonymt med mysigt, färgglatt, blommigt, bohemiskt, stökigt, trivsamt … eller lite lagom kaotiskt.

Alan Rickman regisserar med kunglig panache

Det här är den typ av film där alla pratar engelska i Frankrike, vilket är lite irriterande, och det är den typ av tidsepok då nästan alla (inte Kate Winslet) har fåniga pudrade peruker på sig, vilket ser lite löjligt ut, speciellt vid trädgårdsarbete. Historien är mycket tillrättalagd och dialogerna ofta lite klumpiga (de kanske hade låtit en smula bättre på franska). Men det är onekligen kul att se Kate Winslet och Alan Rickman tillsammans igen. Och dessutom har Alan Rickman regisserat filmen.

Alla som älskar Die Hard (där Rickman är bästa skurken) och Harry Potter (där Rickman är elakaste läraren) kanske inte tänker på att Alan Rickman också hade en karriär som regissör. Värt att minnas och uppmärksamma.

print

Våra samarbetspartners