SCHACK – hyllning till fantasins makt och schackspel i skuggan av nazismen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Schachnovelle (Chess Story)
Regi: Philipp Stölzl
Skådespelare: Oliver Masucci, Dieter Bernhardt, Elias Gabele, Birgit Minichmayr, Rafael Stachowiak
Land: Tyskland
År: 2021
Genre: Drama, Krig, Thriller
Längd: 110 minuter
Format: DVD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 3

Samma titel – två olika intriger. Filmen Schack har ingenting med musikalen Chess att göra, filmen är baserad på en tyskspråkig novell och utspelar sig i Wien under andra världskriget. Med Rolf Lassgård och en mängd tyskspråkiga kända skådespelare i huvudrollerna.

Alla pratar tyska. Filmen utspelar sig i verkligheten och i fantasin, typ som i Dödligt kapitel (Magpie Murders), och man ser vilka karaktärer och händelser som motsvarar varandra i de olika versionerna … fast Rolf Lassgård finns bara i en version. Varför? Om man kan få två Rolf Lassgård – varför tar man inte chansen? En version kan heta Ove. Den andra kan heta Otto.

Koder till hemliga bankkonton

Huvudpersonen som heter Josef i verkligheten och Max i drömversionen har egentligen aldrig spelat schack, och han är inte intresserad av schack heller. Men när nationalsocialisterna tar makten i Österrike vill de ha koderna till den rika adelns olika hemliga bankkonton för att tömma dem, och själv ta pengarna (en bekant påpekar att de skulle bara kunna göra som de vanliga socialisterna, införa 110% förmögenhetsskatt och så töms bankkontona … och alla blir dessutom skyldiga socialisterna ännu mer pengar).

Starka scener

Filmen börjar med skrämmande verkliga händelser där arbetare (med hakkorsbindlar) förföljer de finklädda människorna som ska på ett kulturevenemang på kvällen. De skriker slagord och enas om att snart kommer det inte att finnas några rika människor i Wien, Österrike … Det påminner en del om scener i filmen Kvinnan i guld med Helen Mirren, based on a true story, där verkliga människor som filmades i spelfilmen berättade hur folk som jobbat i deras hem i evigheter bara plockade på sig pälsar, juveler, designerkläder … För att nationalsocialisterna skulle ha bort rika människor och rika judar – och sprida ut rikedomen till arbetarna och folket (och sig själva). Starka scener.

Vägrar lämna ut koderna

Josef/Max härdar ut i fångenskap och vägrar ge fångvaktarna koderna. Han spelar schackparti efter schackparti på badrumsgolvet och i fantasin. Han gör bland annat schackpjäser av brödbitar och tvål och rakskum. Det är intressant hur människor i fångenskap kan skapa divertissemang av nästan ingenting. Trots att underhållning är förbjuden.

Det finns verkliga fall att spana in i ett avsnitt av Antiques Roadshow (Engelska antikrundan) som tillägnats andra världskriget och sänds från Coventry där civilbefolkningen bombades hårt och skoningslöst. En berömd serietecknare överlevde internering i Japan genom att rita porträtt, serier, skisser … vilket var förbjudet och belagt med dödsstraff men han gömde allt under kolerapatienternas madrasser, för han visste att japanerna aldrig gick dit. Och hans bästa kompis designade en kortlek som doldes skickligt i ett paket cigaretter. Har man inga spel, skapar man spel.

Balklänning i fodret på sovsäcken

En internerad flicka i Nederländska Ostindien gömde sin balklänning i fodret i sovsäcken. Med den kunde hon drömma om bättre tider … och efter att hon befriats (så undernärd att läkaren påpekade att hon borde ha dött för länge sedan) träffade hon sin blivande man på bal, iklädd den klänningen. Sedan hade hennes dotter den, och så vidare … Och mammans filosofi var hela tiden att nu kan det bara bli bättre …
Vackra saker gör skillnad. Det kan skapa drömmar som tar en till en annan värld. Och vilka saker som ting minns och har varit med om och vittnar om…

Att snickra ihop en annan värld

Schack handlar om skapandets vedermödor och om att även när det är som värst går det att snickra ihop en helt annan värld. Det är inte lika gripande som verkliga historier eller en balklänning i sovsäcken eller skakande krigsvittnesmål gömda under koleramadrasser … Men det är en fiktiv hyllning till fiktionen, fantasins makt – och schackspel.

print

Våra samarbetspartners