MURDER MYSTERY – som ett extra fånigt Morden i Midsomer korsat med James Bond-budget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kyle Newacheck
Skådespelare: Adam Sandler, Jennifer Aniston, Luke Evans, Terence Stamp, Gemma Arterton
Land: USA, Italien, Kanada
År: 2019
Genre: Action, Komedi, Brott
Längd: 97 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Succén med serien Vänner byggde, enligt en rad kända skönhetsexperter, på Jennifer Anistons hår. Nu är det dags för Jennifer Aniston att spela en hårfrisörska som löser seriemord på Europasemestern. Det här är uppenbarligen den komedi som massorna suktat efter – den är en av Netflix mest populära filmer genom tiderna, den hade den bästa öppningshelgen ditintills i historien … Och uppföljaren släpps i slutet av mars.

Murder Mystery är som ett extra fånigt avsnitt av Morden i Midsomer korsat med den extravaganta budgeten från en James Bond film. Och med små inslag av fånig amerikansk romcom – vilket som vanligt innebär en manlig fantasi där killen paras ihop en tjej som spelar i en helt annan liga.

Räcker ett presentkort?

Adam Sandler och Jennifer Aniston spelar paret som ska fira 15 år som gifta. Han inser att efter femton år och fortfarande ingen smekmånad i Europa kanske det där gåvokortet på 50 dollar på Amazon inte riktigt är vad kärestan har väntat sig.

Så det bär av till Europa. En stilig engelsk lord får upp ögonen för Jennifer Aniston – vem får inte det? – och så blir det amerikanska paret inbjudna till en privat yacht där det står mord på menyn. Terence Stamp, en ikon när det gäller bra skådespeleri och utstrålning, har rollen som första mordoffret och sedan är det proppen ur.

Tjusiga utflykter och biljakter

Det blir utflykter till alla möjliga tjusiga länder kring Medelhavet (fast besöket i Monaco är inspelat i Milano), vykortsvackra vyer, snabba biljakter och många kostymbyten för Jennifer Aniston. Som glittrar som en diamant i ett manus som är fullt av billiga bijouterier. Visst hade man kunnat stryka en hel del av Adam Sandler repliker och skjortor (och eventuellt hela karaktären, hör jag någon säga) men annars  är det lagom småkul.

Adeel Akhtar – respekt i alla genrer!

Den alltid utmärkte Adeel Akhtar, som just nu även kan ses i dramat Sherwood på SVT play, spelar Maharajan som är en av de få som överlever det överdrivna morddramat, och han kommer även att dyka upp som kidnappningsoffer i Murder Mystery 2. För visst måste det bli en tvåa. Än finns det saker att utsätta ensemblen för. Som en bröllopsscen med elefanter. Krimkul vibbarna blandas återigen med romcom flams.

Underskatta inte en skönhetsdrottnings deckarkunskaper

För alla som älskade Rachels hår i Vänner … är det kul att konstatera att här spelar Jennifer Aniston en hårfrisörska som använder sina proffskunskaper för att lösa hela fallet. Ungefär som Reese Witherspoon i Legally Blonde. Underskatta aldrig en skönhetsdrottning. Hon kan vara smartare än Adam Sandler.

Trots alla klyschor i Murder Mystery … det här är äkta trams och flams utan prettovibbar, och det finns en riktig pusseldeckare i grunden som inte är alltför lätt att lösa. Till skillnad från det pinsamt uppenbara och enkla barnpusslet med jättebitar i överdrivet pretentiösa Knives Out 2. I den duellen vinner Murder Mystery … som också är roligare på ett mer knasigt och ohämmat sätt.

Fotnot:Murder Mystery 2 har premiär på Netflix i slutet på månadne, den 31 mars 2023.

print

Våra samarbetspartners