BEAST IN BLACK, Amager Bio, Köpenhamn den 2 mars 2023 – visade åter var metalskåpet ska stå

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det var en gång tre gymnasievänner från Helsingfors som bildade ett band kallat Battle Beast. Någonstans på vägen gick relationen mellan gitarristen och resten av bandet i kras, så guraspelaren fick gå Så vad göra nu då, tänkte denne. Tja varför inte starta en ny grupp med det hyfsat snarlika namnet Beast in Black presenterat med exakt likadant typsnitt som den första skapelsen.

Ungefär så gick det till gitarristen Anton Kabanen drog igång ”Besten i svart”. Det var åtta år sedan, och om nu detta tilltag initialt skapade förvirring tror jag nog de som är hyfsat insatta i metalvärlden börjar kunna skilja dessa båda combo åt. Vilket nog är tur. För Beast in Black har steg för steg börjat göra sig ett namn både för sina starka låtar och dito liveframträdanden. Att de är här för att stanna torde alltså vara tydligt för alla.

Fortsätter leverera

Gårdagens konsert på Amager Bio var för övrigt den fjärde i raden för undertecknad efter förbandsuppdraget åt Nightwish i Köpenhamnska Valbyhallen 2018 och 2019 års gigs på Sweden Rock respektive Pumpehuset – ännu en Köpenhamnskonsert – och vad ska man säga mer än att kvintetten fortsätter leverera. Aaah de där skamlöst catchy – om än inspelade – syntslingorna, Anton Kabanens och Kasperi Heikinens energiskt varierande gitarrsolon och förstås sångaren Yannis Papadopoulos kraftfulla, gränslöst tänjbara och nyanserade röst. Allt det där var man benägen att utbrista igår på en och samma gång.

Plus för Blade Runner scenografin

Så det är liksom inte så att man blev överraskad över detta faktum, men herrarna serverade ännu en tempofylld, välspelad och rolig föreställning sprängfylld med tralliga bitar och snygga poser från metalkatalogens Greatest Hits. Extra plus denna gång för den nya scenografin á la Blade Runner med två kvinnliga överkroppar, modell AI placerade i varsin rund plexiglasliknande bur. Hyfsat effektfullt, såklart. Men det fanns förstås också en koppling till senaste sci-fi-präglade albumet Dark Connection.

Setlistans mest explosiva nummer

Ett verk som tillika representerades med fem nummer denna afton, och det första var förstås…Blade Runner. Vad annars? Vi talar ett av setlistans mest explosiva och hårda nummer här. Samma sak kan även sägas om kvällens mesta power metalsång Revengeance Machine och Dark New World, sistnämnda ett trotsigt anthem med tydlig udd mot världens krigiska galenskap.

Folkdoftande enda ballad

I bjärt kontrast mot dessa tungviktare stod förstås kvällens enda ballad Oceandeep. Drygt halvvägs in i den nittio minuter långa showen plockades denna folkdoftande sak fram, och byggdes därefter upp gradvis från det avskalade till powerballadnivå alltmedan sångaren Yannis Papadopoulos nyttjade den mest väna delen av sin stämma. Tänkte nämna här att inte ett öga var torrt när sista tonen klingat bort. Nu är detta förstås inte sant, men det hade inte varit konstigt om så varit fallet. Egentligen.

Alltid starka melodier

Konstigt hade det emellertid varit om det här bandet plötsligt hade fått till något undermåligt. Tre album in i karriären har vad jag kan påminna mig varenda låt mer eller mindre haft starka melodier och hookar att dö för.

Således är det också svårt att lyfta fram enstaka nummer från gårdagens setlist. Men om jag nu ändå måste framhålla några, så är det svårt att förbigå sådant som sci-fi-dramat Midnight Rendezvous, kärlekssorgsna Born Again och Sweet True Lies, om en otrogen douchebag som blir dumpad efter noter.

Paradnummer med 40 miljoner visningar

Eller för den delen lite extra taktfasta… ööh extranumret One Night in Tokyo, en av de sånger där förkärleken för tralliga syntar framträder mest. Och då har jag ändå inte nämnt något om Blind and Frozen, den oemotståndliga debutsingeln som för närvarande närmar sig 40 miljoner visningar på YouTube. Tala om paradnummer värt namnet.

Visade var (metal)skåpet ska stå

Vad mer finns att tillägga? Inte mycket mer än att herrarna dessutom verkar ha genuint roligt på scen. Så de är välkomna tillbaka till våra breddgrader. När som helst. Finnarna visade åter – denna gång med hjälp av en grek – var det skåp som stavas metal-underhållning ska stå.

Turnéplan mars
3 Gruenspan, Hamburg
4 KB, Malmö
5 Fryshuset Klubben, Stockholm
6 Vulkan Arena, Oslo
7 Trägårn´, Göteborg
9 Huxleys, Berlin
10 Felsenkeller, Leipzig

För ytterligare datum se beastinblack.com

print

Våra samarbetspartners