COCAINE BEAR – opretentiöst underhållande skräckkomedi vågar tänja på gränserna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Elizabeth Banks
Skådespelare: Keri Russell, Alden Ehrenreich, O’ Shea Jackson Jr., Margo Martindale, Matthew Rhys
Premiär: 2023-02-22
Betyg: 4

Titeln låter som ett skämt, men sanningen är den att det verkligen fanns en svartbjörn som konsumerade enorma mängder kokain som hade dumpats från ett litet smuggelplan när tyngden blev för svår. Naturligtvis överdoserade det stackars djuret å det värsta och gick hädan under förmodade fruktansvärda plågor i ensamhet i Georgias mäktiga skogar.

Där kunde historien ha slutat, men verkligheten är en sak och fiction en annan. Som bekant. Något manusförfattaren Jimmy Warden insåg redan i samma stund som han scrollade igenom sitt Twitterflöde och hittade en bild med rubriken Pablo Escobar: the cocaine bear.

Ingen halvhjärtad PG-13 soppa

Där och då såddes fröet till något annat. Något som i stort sett endast är hittepå, men ger den döda björnen chansen att både hämnas och få viss upprättelse postumt. Typ. För nu när denna skapelse avnjutits kan man konstatera att Warden låtit fantasin flöda lika mycket som blodet och den smått sjuka humorn. Ingen halvhjärtad PG-13 soppa här inte, således.

Tar väl vara på de komiska möjligheterna

Personligen roades jag ordentligt av denna historia, men självklart är den inte för alla. Situationskomik, våldsam slapstick och avslitna kroppsdelar är liksom fullt förståeligt inte allas kopp av te, det är väl sällan det som lite sådär rutinmässigt brukar gå under rubriken skräckkomedi. Men för egen del måste jag ändå säga att regissören Elizabeth Banks, till vardags mest skådespelerska, överlag tar väl vara på de komiska möjligheterna. Tajmingen i lustigheterna fångas överlag samtidigt som skådespelarna tycks ha gett sig in med liv och lust i tramserierna.

Udda och inte alltid smarta karaktärer

Sedan kan man väl säga att själva upplägget är lika enkelt som självklart. Ett antal mer eller mindre udda och inte alltid så smarta karaktärer kastas in i skogen, och sedan går det som det går.

Margo Martindale och Matthew Rhys, båda kända från starka spionserien The Americans spelar några udda skogsvaktartyper, och alldeles för tidigt bortgångne Ray Liotta, en för tillfället väldigt desperat gangsterboss, Keri Russel, även hon känd från The Americans, en orolig tonårsmamma och ytterligare ett antal karaktärer utgör ett persongalleri som inte alls vet vad de har att förvänta. Något inte vi i publiken heller har en aning om, och alldeles självklart vem eller vilka som biter i gräset till slut eller tar hem spelet är det inte.

Nyfikna trettonåringar testar kokain

Opretentiöst underhållande, skulle det hela kunna betecknas som. Det känns som om Banks, Warden, skådespelarna och alla andra inblandade inte tagit upplägget alltför allvarligt, men de har definitivt gjort sitt bästa för att Cocaine Bear skulle bli så flippad och edgy som möjligt inom sina givna ramar, och samtidigt struntat i hur alla eventuellt överspända, lättkränkta och moralistiska ska reagera. När såg ni senast ett par nyfikna trettonåringar testa kokain på film senast, om ni förstår? Nej, just det, aldrig förstås. Men oskuldsfullheten och naiviteten i scenen gör det hela mycket roligare än man kan tro.

Och samma sak gäller filmen som helhet; det faktum att man vågat tänja på gränserna gör det hela avsevärt mer sevärt än förväntat. Åtminstone för genrefansen.

print

Våra samarbetspartners