M.G. LEONARD & SAM SEDGMAN : SABOTAGET PÅ SOLAR EXPRESS – trivsamt tågmys tuffar på i hög fart

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Sabotage on the Solar Express
Förlag: Opal
Serie: Det stora tågäventyret (del 5)
Illustrationer: Elsa Paganelli
Genre: Äventyr & Spänning
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 279
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-01-03

Harrison Beck har turen att ha en morbror som är resejournalist. Och morbror Nat tar med sig Harrison på olika äventyr över hela världen. Det är vardagsmat för duon att uppleva exklusiva tågresor med lyxiga inslag och invigningar av nya tågmodeller och tågbanor som vanliga dödliga bara kan drömma om.

Nu är det femte gången som Harrison och morbror Nat åker tåg tillsammans och den här gången är det Australien som står på schemat. Det blir också femte gången som Harrison och Nat löser ett mysterium tillsammans. 

Bomb under tåget

Solar Express är en ny tågmodell som drivs av vätgas. Ungefär som en gammal zeppelinare. Nat och Harrison ska åka med på tågets första färd … men det visar sig snart att tåget har saboterats. Datorstyrningen fungerar inte, satelituppkopplingen fungerar inte, den manuella styrningen fungerar inte, någon har hackat kretskorten och dessutom finns det en bomb under tåget som kommer att sprängas så snart tåget saktar in. Och förr eller senare måste ju tåget stanna, eller hur … ?  Frågan är hur alla passagerarna ska räddas. Och om det även går att rädda tåget?  Dessutom tillkommer mysteriet vem ombord som har saboterat tåget och varför.

Känd filmförlaga

Visst finns det ett mått av osäkerhet att sätta sig i ”framtidens tåg” som körs utan förare. Solar Express kan sägas vara tågens Tesla. (362 758 självkörande Teslabilar av flera olika modeller har precis bedömts som trafikfarliga och återkallats. Bilarna kan köra rakt fram i korsningar där man måste svänga, de överskrider hastighetsbegränsningar och kör mot gult ljus.)

Medan tidigare böcker i serien Det stora tågäventyret har varit pusseldeckare och vänskapshistorier så är denna nya volym i serien mer av en ren actionrökare. Ett tåg som rusar fram genom den australiensiska ödemarken med en tickande bomb under sig … Ja, det finns filmförlagor som har inspirerat.

Trivsamt tågmys med snygga illustrationer

Elisa Paganelli har illustrerat alla böckerna i serien och den här gången har hon överträffat sig själv. Eller Harrison har överträffat sig själv … Harrison tecknar allt han ser och nu har han gått vidare från minnesbilder till att teckna serier med handling och pratbubblor. Inslagen av grafisk roman lättar upp och gör det enklare att hänga med, för visst finns det många namn och många relationer att hålla reda på.

En stor världsdel att korsa … och Sverige kommer att finnas med i nästa äventyr

Visste ni förresten att ”en normal farm” i Australien kan ha samma areal som Holland eller Belgien?

Det här är trivsamt tågmys som tuffar på i hög fart. Med fina illustrationer och massor av fakta om Australien inbäddade i storyn.

Snart kommer översättningen av nästa tågmysterium, The Arctic Railway Assassin, där Harrison och Nat får åka tåg och lösa mordfall … i Sverige. Iskallt uppdrag!

print

Våra samarbetspartners