GOEBBELS ÄLSKARINNA – konstigt om tjeckisk filmstjärna i nazitid

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Lída Baarová (Devil's Mistress)
Regi: Filip Rent
Skådespelare: Tatiana Pauhofová, Karl Markovics, Gedeon Burkhard, Siona Stasová, Martin Hube
Land: Tjeckien, Slovakien
År: 2016
Genre: Biografi, Drama, Historia
Längd: 106 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 2

Nu blir det konstigt här på JPS Media! Goebbels älskarinna, i regi av Filip Renc, är en tjeckisk film från 2016 om den tjeckiska skådespelerskan Lída Baarová, som var stor i Tjeckoslovakien och Tyskland åren innan andra världskrigets utbrott. Nej, jag har aldrig hört talas om henne. Hon dog 86 år gammal år 2000, och filmen sägs bygga på hennes memoarer.

… Hur mycket som stämmer överens med verkligheten har jag ingen aning om, men den här filmen är flängd. Till stora delar är detta en kalkonfilm. Kanske borde jag sätta en etta i betyg, men eftersom jag skrattade högt åt flera scener som inte var avsedda att vara roliga, höjer jag betyget ett snäpp.

Ser ut som en tysk TV-såpa

Enligt DVD-omslaget och IMDb är dialogen på tjeckiska, tyska och engelska – men det visade sig att denna utgåva är dubbad till tyska. Hela filmen. Och den är väldigt uppenbart dubbad. Det här ser ut som en tysk TV-såpa. Även för- och eftertexter är på tyska. Jag läser att detta faktiskt är en TV-film, det är den första tjeckiska Netflixfilmen, fast här i Sverige finns den inte på Netflix. På Netflix gick det att ändra dialogen till tjeckiska, men det innebar att även tyskarna i filmen pratade tjeckiska.

Goebbels – en jävel på fruntimmer

Tatiana Pauhofová spelar den unga Lída Baarová, som efter att ha gjort några filmer i Tjeckoslovakien gör karriär i Tyskland. Hon träffar propagandaministern Joseph Goebbels (Karl Markovics), som är en jävel på fruntimmer. Goebbels är gift och har barn, men Lída blir hans älskarinna. Det är bra för karriären. Hon dricker även te med Hitler, som spisar Wagner på grammofonen. MGM i Hollywood vill plocka över Lída, de erbjuder en enorm summa pengar, men Lída tackar nej. Dessutom vill Goebbels inte veta av skådespelare som flyttar till Hollywood.

Allt detta utspelar sig alltså före krigsutbrottet. Krigsåren skummas förbi, och därefter fängslas Lída som spion och ska avrättas.

Nazisterna är inte superonda

Rent allmänt skummas allting igenom. Allting är ytligt. Lída är ytlig. Varför gjorde hon alla dessa cyniska val? Vad var hon för människa egentligen? Vad tyckte hon om Goebbels? I dialogen beskrivs Goebbels som liten och halt, men han ser inte ut att vara mycket kortare än övriga medverkande. Han skildras heller inte som speciellt ond. Nazisterna är inte superonda i filmen, förutom när det är kristallnatten. Resultatet blir märkligt.

Konstiga scener med Hitler

Här finns en fantastisk sexscen där Goebbels ligger med Lída framför en brasa, och det zoomas in på hans dåliga, läderklädda ben, och vi ser hans ansikte i lågorna – han gör demoniska ansiktsuttryck. Det är otroligt konstigt och skrattretande. Scenerna med Hitler är också konstiga, framför allt tebjudningen. Hitler påminner mest om John Cleese som Mister Hilter.

Har blivit benådad

Mot slutet blir det parodiskt – Lída ska avrättas, hon står på fängelsegården och köar framför galgen, när det i sista sekunden kommer in en kille med ett meddelande; hon har blivit benådad. Hennes mor dör, hennes syster dör, henne far tappar foten.

Det mesta är opassande

Filmen är påkostad, kläder, miljöer, bilar och så vidare ser ut att ha kostat en hel del – men filmfotot är platt och TV-mässigt, så i slutändan ser det billigt ut ändå. Filmmusiken är opassande och av såpoperakaraktär. Det mesta i filmen är opassande. Nazister humaniseras, medan Lída själv inte har någon karaktär alls.

Sexscen inte att leka med

Det hela inramas av scener från 2000 där en journaliststudent intervjuar den åldrade Lída, som röker och dricker vin.

Betyget två är för snällt, men den där sexscenen är inte att leka med! Pluspoäng för att Lídas far bor i ett snyggt funkishus Lída låtit bygga åt honom.

Fånig, kanske bortklippt scen

Jag noterar att ett par andra recensioner, antagligen skrivna av tjecker, nämner en scen de tyckte var jättefånig, men som jag inte känner igen alls. Kanske är den bortklippt från versionen på DVD:n, kanske tänkte jag på annat just då och missade scenen.

Historien om Lídas karriär är intressant – det är synd att de valde att göra en så här lättviktig film.

print

Våra samarbetspartners