WOMEN TALKING – dynamiskt och tänkvärt om revolt mot strängt religiöst samfund

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Sarah Polley
Skådespelare: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey, Ben Whisaw, Frances McDormand
Premiär: 2023-02-17
Betyg: 5

”Vi har rätt till tre saker. Vi vill att våra barn ska vara säkra. Vi vill vara orubbliga i vår tro. Och vi vill tänka.”

Regissören Sarah Polley använder sig av mättnad i sina färgtoner, i snudd på svart-vitt för att skapa ett samhälle i det förgångna.

Strängt religiöst

Men år 2010 i en avlägsen okänd del ute på den amerikanska landsbygden lever kvinnor och män, barn och tonåringar sida vid sida i ett strängt religiöst samfund. Isolerade från omvärlden, teknik och bekvämligheter.

Illitterat uppfostran

Här kommer kvinnorna i andra hand, deras uppgift är helt och hållet att ta hand om hemmet, matlagning och föda barn. Den illitterata uppfostran skall hålla dem på armslängd avstånd från en röst i vågskålen och männens maktposition.

Revolt

Fast när de nattliga besöken från männen, pojkarna, sker en gång för mycket blir det en revolt. Under tiden det manliga släktet beger sig till staden för att hämta hem förövarna mot borgen samlas kvinnorna till ett avgörande beslut. Skall de förlåta, stanna kvar och slåss eller lämna samhället med risk att inte komma in i himlen.

Den kloke åhöraren

Genom en votering och en dygnslång överläggning på en höskulle med endast en man närvarande August (Ben Whishaw, en del känner igen honom från No Time to Die och övriga Bondfilmer med Daniel Craig som Q) utses August till notarie. Han representerar, den kloke kärleksfulla åhöraren ur det manliga släktet. Fast enligt honom själv är han en misslyckad bonde och medioker universitetsstudent.

Demokratin utgör grunden

Dialogen mellan de äldre och yngre kvinnorna tar fart och olika viktiga aspekter ventileras och presenteras med insikt, erfarenhet och nyfikenhet. Här är det demokratin som utgör grunden i besluten för att avgöra det lilla samhällets framtid.

En perfekt balans och intensitet

Skådespelet är briljant rakt igenom och karaktärerna är slående, osminkade, vilda, kloka, barnsliga och kraftfulla. Rollistan med bland andra Jessie Buckley, Claire Foy, Rooney Mara, Sheila McCarthy samt medproducenten Frances McDormand vars karaktär lyser så starkt fast att hennes medverkan endast kan sammanfattas till ett par minuter, skapar en perfekt balans och intensitet. Ibland behöver man inte säga mycket om man vet vad och hur man skall berätta.

Tänkvärt på flera plan

Sarah Polleys stillsamma regi, fotografen Luc Montpelliers blick och skådespelarnas briljanta insats gör det hela dynamiskt och tänkvärt på flera plan utan att bli teatraliskt. Women talking, inspirerad av verkliga händelser i Bolivia 2009 har Oscarsnominerats i kategorin Bästa film och Bästa manus.

print

Våra samarbetspartners