TICKET TO PARADISE – Clooney och Roberts i modern screwballkomedi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ol Parker

Skådespelare: Julia Roberts, George Clooney, Kaitlyn Dever, Maxime Bouttier, Billie Lourd
Land: USA
År: 2022
Genre: Komedi, Romantik
Längd: 104 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF
Betyg: 3

George Clooney och Julia Roberts återförenas. Paret som gnistrade på biodukarna i Ocean’s Eleven har inte tappat personkemin. Fast här är det frågan om en helt annan typ av förhållande. Om Ticket to Paradise hade gjorts under screwballkomedins guldålder hade rollerna spelats av Cary Grant och Irene Dunne. Eller Cary Grant och Katherine Hepburn. Paret som smågnabbas och träter under hela filmens gång kommer att få varandra innan sluttexterna rullar, det är lika säkert som att det finns sandkorn på sandstranden.

Ett annat lika säkert och lika patenterat formula är storstadskvinnan som upptäcker att livet i grottekvarnen inte är för henne när hon åker ut på landet på semester, och blir ihop med en hunkig egenföretagare. Typ en bonde eller en snickare, och väljer att aldrig åka hem igen. Det finns en hel Hallmark serie med likande filmer. Det finns en uppsjö av dessa filmer på Netflix. Även detta formula finns med i Ticket to Paradise.

Det äldre och frånskilda paret har en dotter som precis har läst färdigt till att bli advokat och hon ska bara ta en kort semester på Bali innan det verkliga livet börjar.

Utbränd innan första arbetsdagen …

Här får vi se hur utbrändheten och livsledan verkligen börjar krypa ner i åldrarna – för tjejen har precis gått ut skolan och är redan trött på jobbet i grottekvarnen som hon hoppar av … INNAN hon ens jobbat en enda dag som advokat i storstan.

Men hon blir i alla fall ihop med en hunkig egenföretagare på landet. En bonde. Som odlar sjögräs. Och så ska hon gifta sig med honom, vara lycklig och plocka sjögräs, förtränga sina studieskulder och aldrig åka hem igen.

Föräldrarna som varit osams i alla år om precis allting är för en gångs skull rörande överens om en sak. De måste stoppa detta förhastade bröllop! Fast under sin gemensamma mission blir de mer och mer distraherade av en nyvaknad glöd i den egna relationen…

Alla är snälla innerst inne

Det här är lagom trivsam romcom där alla är snälla innerst inne, det finns inga ”bad guys”, alla kommer att leva lyckliga i alla sina dagar och titta på solnedgången över havet medan de sitter på stranden och lyssnar till bruset av ett porlade vattenfall.

Miljöerna är urtjusiga. Filmen är inspelad på Bali och i Queensland, Australien, på The Gold Coast. Visuellt sett kan paradiset på jorden blir inte bättre än där. Sedan är Australien – och även Bali – fullt av giftiga djur. Vilket vi också får se exempel på i filmen. Och då kan alla som sitter i ett mycket mindre paradisiskt gråmulet och gråslaskigt Sverige trösta sig med att vi har i alla fall en paradisisk brist på vilda giftormar i landet.

print

Våra samarbetspartners