ANNA-LENA BRUNDIN & JAN SIGURD : ANKI ÅKER TILL LAS PALMAS – lättsmält, skojfrisk betraktelse från Kanarieholmarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Serie: Anki (del 1)
Genre: Samtida skönlitteratur
Antal sidor: 189
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2022-12-09

Det första som drabbar en när man går in på Bokus för att kolla infon om denna bok är en magsur, pompös råsågning. Det talas om fördomar och klyschor och påstås att vilken sjätteklassare som helst hade kunna göra det hela likvärdigt.

Vilket naturligtvis är BS. För så är det naturligtvis inte. Sanningen är snarare att estradörerna, humoristerna, musikmakarna och ja, författarna Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd har gjort en lättsmält, skojfrisk betraktelse någonstans i slice of life-ådran, som vägrar vara allvarligare än nödvändigt. Något vemodig i tankarna, absolut, men definitivt inte deppig med en benägenhet att röra runt alltför mycket i livets elände och oförrätter. Det är liksom inte en sådan bok, och det är helt okej. Mer än okej, faktiskt.

Frispråkigt, högljutt sällskap

Vad det hela handlar om? Tja, via titeln kan man väl säga att upplägget kan betydligt mer än anas. Ingen falsk varudeklaration här inte. För titelfiguren åker verkligen till Kanarieholmarna. Fast inte ensam, utan initiativtagaren Rose-Marie finns med som frispråkigt högljutt sällskap.

Det är alltså väninnan som gärna tar sig ett glas, partajar och raggar på män. Något Anki inte är benägen att göra. Tankarna är liksom på annat håll. Särskilt nu i kölvattnet på trygge, men träige maken Håkans hastiga bortgång knall och fall ett halvår tidigare.

Bajsberg i Paris

Och på tal om Håkan. Anki åker till Las Palmas innehåller flera lågmält lustiga anekdoter om honom som Anki plockar fram i medvetandet under resans gång. Som hans argumenterande för att inte åka på romantisk gourmethelg till Paris då det begav sig; bajsberget som trettio miljoner turister klämmer ur sig varje år. ”Vill du verkligen bidraga till det” hade han sagt.

Frågor utan svar

Eller mindre lustiga minnen, typ den om de hundra frågor hon gjort om sig själv, som Håkan bara kunde en dryg tredjedel av. Något han själv var helnöjd med, men som bara gav Anki huvudvärk.

Fast det finns en twist på livet med Håkan också, som kommer i dagen där i Las Palmas, och den ter sig tämligen oväntad, men ändå på sitt sätt typisk.

Lever upp till bilden av sina nationaliteter

Samtidigt är det det förstås de män som tillhör de levandes skara som tar mest plats i denna historia, och man kan väl säga som så att våra två 60+ damers nya bekantskaper, Tyske Günther och danska kusinerna Kurt och Karsten i viss mån lever upp till den gängse bilden av sina nationaliteter.

Addera sedan alla andra turistkategorier som författarparet inkluderar, så blir bilden klar. Därav gnället på klyschor och fördomar i ovannämnda sågarrecension, får man förmoda. Men klyschor eller inte. Igenkänningens makt ska aldrig underskattas.

Bokslut, men inte slut

En vindpust från ett passionerat möte i ungdomen förekommer också på ett sätt som som både blir till ett bokslut på en ouppfylld romans 45 år tidigare och ett lite galet romcom-slut.

Och på tal om slut, frukta inte ni som eventuellt uppskattar denna skapelse. Det lär komma en uppföljare vad det lider.

print

Våra samarbetspartners