RODEO – mer socialrealistiskt kan det inte bli – på franska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Rodéo
Regi: Lola Quivoron
Skådespelare: Julie Ledru, Yannis Lafki, Antonia Buresi, Cody Schroeder, Louis Sotton
Premiär: 2023-01-13
Betyg: 3

Julia, en adrenalinsökande ung flicka som hellre stjäl än arbetar serverar sin specialitet, att stjäla crossmotorcyklar av intet ont anande ”Blocket-annonsörer” till ett killgäng som utövar trickkörning på sina motorcyklar med med döden i vitögat ute i den franska förorten.

Efter idogt bevisande att hon minsann duger till att både köra hoj och planera stölder släpps hon med nöd och näppe in i denna hårda machokultur. Men hela tiden med bevisbörda på sig och att dessa unga förtappade halvkriminella individer när som helst kommer att kasta ut henne ur deras sfär. Om hon inte håller måttet eller levererar det hon säger.

Hat mot hjälpsamma individer

Klart och tydligt uppvisar en av gängmedlemmarna tendensen av hat och aggression mot henne fast hon precis hjälpt honom vid en olycka.

Denna aggression, detta inneboende hat mot hjälpsamma människor kan även återspeglas utav de individer som hotar blåljuspersonal eller läkare på akuten. Mer socialrealistiskt än så blir det inte. Men det är just i denna värld som Julia vill verka, den värld där hon känner sig hemma.

Styrs av männens villkor

Med hjälp av en den fängslade gängledarens fru, Ophélie får hon en sorts ytlig vänskap, trots att Ophélie med sin son aldrig rör sig utanför bostaden. De är båda kvinnor som styrs på männens villkor men Julia är den som försöker bryta sig igenom, och hon har vinden i håret och bensinen i blodet när hon försöker.

Ungdomskultur inramar ett tidsfördriv

Att de flesta medverkande är rollbesatta från gatan skapar en äkthetskänsla, men detta är mer en iakttagelse över en ungdomskultur som inramar ett tidsfördriv snarare än en hoppfullhet om ett bättre liv.

print

Våra samarbetspartners