BRIGHTON 4:E GATAN – fåordighet och smådisigt tempo i grått immigrantdrama

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Brighton 4th
Regi: Levan Kogushvili
Skådespelare: Levan Tddaishvili, Giorgi Tabidze, Nadezhda Mikhalkova, Kakhi Kavsadze, Laura Rekhviashvili
Premiär: 2023-01-13
Betyg: 3

I Tbilisi, Georgien känns gråskalan och likställdheten inför ännu gråare väder total, bland unga och gamla, sjuka och fattiga. Det är här som den gamle brottningsmästaren Kakhi spelar bort sina pengar på fotboll, blir av med lägenheten och lämnar sin sjuka hustru för att besöka sonen Soso i Brighton Beach i Brooklyn USA. En plats till stor del befolkad av immigranter från det forna Östeuropa och Sovjetunionen.

En oförskämt brant uppförsbacke

Soso studerar medicin, men när sanningen kommer fram jobbar han som flyttgubbe och har spelskulder upp över öronen till mindre nogräknade personer i den ryska gangestervärlden. Hans far som i viss mån rör sig som Bill Murray både i sitt kropps och ansiktsuttryck bestämmer sig för att försöka hjälpa sin son så gott han kan. Fast det hela är en oförskämt brant uppförsbacke utan sol sikte.

Grått smådisigt tempo

Det är inte bara miljön som är grå, hela filmen rör sig i ett grått smådisigt tempo och några skiftningar som ett välkomnande inslag i denna fåordiga sammanställning kan man bara ana i de georgiska visor som kanske piggar upp en del försupna georgier, kazaker och uzbeker på duken.

print

Våra samarbetspartners