CILLA BÖRJLIND & ROLF BÖRJLIND : DEN BARMHÄRTIGE SAMARITEN – det märks att paret Börjlind gjort sin läxa i filmbranschen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Serie: Rönning, Stilton (del 7)
Genre: Deckare
Antal sidor: 359
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2022-06-10

Har i ärlighetens namn aldrig läst något av paret Börjlind tidigare, men blev nyfiken på deras gärning med tanke på deras förflutna i filmbranschen. Inte minst har paret skrivit en lång radda manus till Beck-serien med Peter Haber i titelrollen.

Därefter på senare år från 2012 och framåt har det handlat om författande. Av deckare, vad annars? Om Olivia Rönning och veteranen Tom Stilton vid Nationella operativa enheten.

En dödshotande situation

Den barmhärtige samariten är den sjunde i raden om dessa figurer, och den börjar onekligen med en rivstart. Olivia är borta och går inte att nå. Vad har hänt? Ja, givetvis har hon hamnat i en prekär för att inte säga dödshotande situation som det inte går att ta sig ur. Utan hjälp.

Offrar sig för teamet

Men hur och varför? Det blir för Olivias kollegor Lisa Hedqvist och Tom Stilton att undersöka och nysta för att komma vidare. Den sistnämnde offrar sig till och med för teamet genom att ta sig ur sin självvalda isolering. Trots att det är pandemitider. Och jovisst, det här är en historia som präglas starkt av Coronaeländet.

Sabotage av transporter

Samtidigt faller Lisa möjligen för någon som indirekt är berörd av fallet medan gruppens pensionerade chef Mette Olsäter får annat att tänka på när hon lite oväntat blir utsedd till samordnare för säkerheten kring vaccintransporterna. Transporter som någon så uppenbart försöker sabotera, bör tilläggas.

Det är mycket på gång i Den barmhärtige samariten således, och då har ändå inte något yppats om själva mysteriet. Men man kan väl säga som så att mörka hemligheter där kraftig psykisk ohälsa av dårskapsmodell, mord och extremism är givna inslag finns inbäddade i det hela.

Trådarna sys ihop snyggt

Vad gäller dramats bad guy fick jag onekligen en viss föraning om dennes identitet en hyfsad stund innan det stora avslöjandet, men det vore fel att se detta som en svaghet. För oavsett vilket är det en välkonstruerad intrig Börjlindarna fått till, och alla trådarna sys ihop snyggt innan ridåfall, dessutom. Det märks onekligen att de gjort sin läxa i filmbranschen.

Varken det ena eller det andra

Vidare må tempot vara hyfsat högt, men det blir aldrig hysteriskt, och de som kan Börjlinds bättre än undertecknad kan säkert räkna ut att det vare sig blir för samhällstillvänt eller för hårdkokt. Det blir vare sig Katarina Wennstams Justitia-serie eller Dag Öhrlunds Silfverbielke-dito av det hela. Om man säger så. Istället har man lite grovt räknat lagt sig någonstans mitt emellan dessa båda typer av deckare. Vilket förstås är smart om man vill nå bredast möjliga läsarkrets.

Bjuds på en minitwist

Dessutom slutar det hela lyckligt. Typ. I alla fall så lyckligt man kan i en sådan här historia med där hiskeliga händelser ingår som givna ingredienser i mixen.

Så visst får författarna trots all ihop ett visst halleljujah-ögonblick till slut. Men inte nog om det. Man bjuds på en minitwist som avslutning också. Att förutspå någon annat än att en fortsättning med Rönning och Stilton följer förr eller senare ter sig därför också tämligen överflödigt. Tro inget annat.

print

Våra samarbetspartners