OTROLIGT MEN SANT – flängt, roligt och fascinerande i egen stil

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel Incroyable mais vrai (Incredible But True)
Regi: Quentin Dupieux
Skådespelare: Alain Chabat, Léa Drucker, Benoit Magimel, Anais Demoustler, Stéphane Pezerat
Land: Frankrike
År: 2023
Genre: Komedi, Drama, Fantasy
Distributör: Njutafilms
Format: DVD, VOD
Betyg: 4

Nu blir det franskt här på JPS Media! Årets första recension. Trevligt nog inleder jag 2023 med en positiv sådan. Fransmannen Quentin Dupieux har blivit en av mina favoritregissörer. Jag tycker allt att han är den bäste regissören som är verksam i Frankrike idag. Dupieux gör udda, flängda, roliga filmer i en helt egen stil.

Jag vet inte om det finns någon annan som gör liknande filmer – jag kan åtminstone inte komma på någon just nu.Filmerna är förhållandevis korta, 70-80 minuter, en speltid som är perfekt anpassad efter innehållet, de hinner aldrig bli tråkiga eller tjatiga. Dessutom delar Dupieux och jag födelsedag (dock är jag äldre).

Ett hål med en stege

Otroligt men sant handlar om paret Alain och Marie Duval (Alain Chabat och Léa Drucker), som köper en villa. När mäklaren visar runt i huset påpekar denne en egendomlighet: i källaren finns vad som liknar en brunn. Ett hål med en stege. Klättrar man ner i hålet kommer man ut genom ett likadant hål i innertaket på översta våningen!

Inte nog med det: även om det bara tar några sekunder att klättra från källaren till taket, kommer man ut tolv timmar senare. Men inte nog med det!. Man må komma ut tolv timmar senare – men ens kropp har blivit tre dagar yngre!

Har opererat bort sin penis

Alain, som ser lite grann ut som Horst Schröder, har en rik och excentrisk chef, Gérard (Benoît Magimel), som han umgås med privat. En kväll när Duvals bjudit hem Gérard och dennes nya flickvän på middag, berättar Gérard att han varit i Japan och opererat bort sin penis. Denna har ersatts med en hypermodern elektronisk penis, ej godkänd av EU, som han styr med sin iPhone.

Kan bli flera år yngre

Marie blir besatt av hålet i källaren. Hon tycker nämligen att hon börjar se gammal och sliten ut. Tre dagar yngre gör ingen skillnad, men klättrar hon om och om igen kan hon med tiden bli flera år yngre. Paret Duvals äktenskap börjar knaka på grund av Maries besatthet. Och tänk om det sker något annat också med kroppen när man klättrar genom hålet? Något farligt? Gérard i sin tur får problem med sin elektroniska penis. Dessa problem måste åtgärdas, men allt blir värre. Det förekommer även en katt i historien.

Väldigt roligt och fascinerande

Detta är ungefär allt som händer i Otroligt men sant. Det låter kanske lite tunt när jag försöker återge handlingen, men detta är en väldigt rolig och fascinerande film. Quentin Dupieux berättar sin historia med en del hopp i kronologin, som om han själv kravlar genom det där hålet ibland.

Den här filmen är kanske inte riktigt lika bra som Deerskin, men visst är detta en film som ska ses!

print

Våra samarbetspartners