SAMMETSREVOLUTIONEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

”Sammetsrevolutionen är de händelser under hösten 1989 i Tjeckoslovakien som fick det tjeckoslovakiska kommunistpartiet att överlämna makten till en icke-kommunistisk regering med Václav Havel som president. Sammetsrevolutionen var en del av de processer som innebar att kommunistiska partier förlorade makten i Östeuropa och Sovjetunionen mellan 1989 och 1992”, upplyser Wikipedia. De massdemonstrationer som benämns som sammetsrevolutionen har utspelats sig under månaderna november och december 1989, alltså för 33 år sedan.

I augusti 1968 uppsöktes dåvarande Tjeckoslovakien av Warszawapaktens soldater och dessa lyckades att kväva den förfärliga samhällsomvälvningen som höll på att göra sig av med historieutvecklingens drömhöjdpunkt, kommunismterror. Mellan augusti 1968 och november 1989, har många, alltför många ”tjeckoslovaker” lämnat Tjeckoslovakien. En del av dessa valde målmedvetet Sverige som sitt nya hemland. Tomas Kramar och jag, Vladimir Oravsky, har sammanställt en intervjubok med ett antal av dessa invandrare. Boken heter Utbrytarkungens knep : eller hur jag slutade ängslas och lärde mig älska Sverige och den gladde sig åt en lång rad recensioner som pendlade mellan mycket berömmande och ännu mer panegyriska.

Boken blev naturligtvis översatt till tjeckiska och även i den språkkreationen gjorde den succé. Den heter Kdo mé okradl o mého bratra?, en titel som i svensk översättning betyder Vem som rånade mig på min bror? Den tjeckiska utgåvan är således något utökad och den tar upp även en annan aspekt av emigrationen. Så här beskriver förlaget den tjeckiska utgåvan:
Boken är full av fakta och berättelser från flera slovakiska-svenska-tjeckiska författare. Dyk in i insikter, relationer mellan personer och personligheter, nationer och stater, verkliga och svindlande öden.

Boken bjuder även på en redogörelse om en man som inte flydde från Slovakien, utan rånade sin utvandrade bror på arv. Sådana fall är legio, många fler än en anständig människa kan föreställa sig. Boken avslöjar denna sida av emigrationsskandaler och försöker ge svar på frågan om var ursprunget till denna destruktiva omoral finns.

Boken är skriven av Jaroslav Suk, Tomas Kramar och Vladimir Oravsky. Kdo mé okradl o mého bratra? är nyutgivning med anledning av årsdagen av Sammetsrevolutionen.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners