LARS MORTIMER : HÄLGE SKJUTER TILLBAKA – man behöver aldrig jaga långt efter skämten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Serie: Hälge Album
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 48
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-08-15

Det är ofta skarpt läge för Hälge i de vidsträckta barrskogarna någonstans i Norrland. Ändå lyckas han överleva det mesta och återkommer årligen med godbitar i ett inbundet julalbum. Här kan man följa Hälge året runt, från djupa snödrivor och fallande horn till sensommarens intensivträning inför den ultimata jaktstarten.

Visst finns även Hälges skogskamrater med. Som de sällskapliga ugglorna som kommenterar snöfallet från sin trädtopp. Själva Hälge är redan översnöad. Till skillnad från de båda lappugglorna på Skansen, de vitt efterspanade Percy och Barr, behöver Hälges ugglevänner inte använda ovanliga snöoväder för att smita från en inhägnad. De lever redan i frihet.

Tio miljoner år med igelkottar

Hälges vän Kotten är en storfavorit i albumen. Igelkottar har funnits i tio miljoner år, vilket Kotten påpekar. Respekt! Taggarna har varit ett utmärkt skydd, tills en ny ”apex predator” tog över världen med bilar och robotgräsklippare och nu är igelkotten utrotningshotad. Men vad gör igelkottar hela vintern? Lars Mortimer har svaret. De ligger och myser och läser, med hjälp av en lång förlängningssladd från närmsta röda stuga ute i skogen. Lite kan människorna bjussa på, efter allt elände de ställt till med för igelkottssläktet.

Pratbubblor och temaskämt

Boken innehåller också sidor med foton på verkliga (inte tecknade) djur som yttrar sig i putslustiga pratbubblor med utpräglad Göteborgshumor, liksom flera sidor med olika temaskämt. Som en sida med Elon Musks roligaste oneliners. Är det någon på Twitter som tycker att Musk är rolig efter att han vandrade in med en vask på företaget och vaskade typ halva personalen? It all goes down the drain…

Optimism på stubben

Hälge är så klart bäst. Visst kan han ofta sitta på en stubbe och deppa, men han är ändå en obotlig optimist. Och tror ständigt på ett liv efter jakten. Förresten. Boken innehåller också recept på pizza. Inget av recepten innehåller älgkött. Älgfärs, älgkebab, älgskav, älgpizza … Älg passar till det mesta.
Jägaren Edwin tyngs av räkningar och när Hälge påpekar att han minsann bor i samma skog utan att någonsin få fönsterkuvert … replikerar Edwin att det där bara är ytterligare en anledning att jaga älg. Förutom att man skulle kunna lansera dem på en pizza…

Ingen lång jakt på skämt

Trivsamt julkul och man behöver aldrig jaga långt efter skämten. De faller lika ymnigt som snöflingorna över Hälges myrvänner som beslutar sig för att ta över världen någon annan gång. Just nu är det den bästa tiden att stanna inne med en rolig bok. Till exempel av Lars Mortimer.

print

Våra samarbetspartners