AVATAR: THE WAY OF WATER – det storslagna cineastiska äventyret fortsätter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Cameron
Skådespelare: Sam Worthington, Zoe Saldana, Kate Winslet, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis
Premiär: 2022-12-14
Betyg: 4

För tretton år sedan dök det upp ett storslaget cineastiskt äventyr på biosalongerna. Det var något helt nytt där datoranimation och vanlig film möttes utan att det blev konstgjort. Avatar nådde framgång bland både kritiker och vanlig publik och vann hur många priser som helst, bland annat plockade dem hem tre Oscar-statyetter.Sigourney Weaver enda bestående minnet

Som jag skrev ovan så var det tretton år sedan Avatar hade biopremiär, och jag tror faktiskt inte jag sett om den överhuvudtaget sedan dess. Handlingen och rollfigurerna kommer man därför knappt ihåg i dagens läge. Det enda bestående minnet är Sigourney Weavers medverkan. Det och att handlingen var något i stil med soldater som kunde komma in i några blå figurers kroppar.

Del tre redan i post-production

Men filmen var storslagen, och man ville gärna veta hur denna story skulle fortsätta. Ryktena om att det skulle komma en ny film kom väl ganska tidigt. Åren gick och man började glömma bort Avatar men så en dag satte ryktena igång att man hade börjat filma en tvåa. Dock dök det upp ett nytt problem – pandemin… Hur som helst, trots några års förseningar lyckades regissören James Cameron sjösätta sitt projekt och bli klar med inte bara en utan två uppföljare varav del tre redan befinner sig i post-production. Därefter har Cameron även flaggat för del fyra och fem…

En personlig uppgörelse

Vad handlar då Avatar: The Way of Water om? Sedan vi lämnade Jake (Sam Worthington) och hans kvinna Neytiri (Zoe Saldaña) har de skaffat sig en familj och lever ett lyckligt liv på Pandora. Under tiden går det dock sämre och sämre för vår egen planet jorden, och det enda sättet människan kan överleva är att ta över Pandora. En av soldaterna, som numera också är en Na’vi, Quaritch (Stephen Lang) sätts in för att ta bort Na’viernas starke ledare Jake för att underlätta en invasion. Förutom att Quaritch är ledare för soldaterna har han dessutom en personlig uppgörelse mot Jake att slutföra.

Denna första strid slutar väl mer eller mindre oavgjord. Dock bestämmer sig Jake för att lämna deras trygga hem för att förhindra att Na’vierna dras in i denna vad han tror personliga uppgörelse. Familjen tar sin tillflykt till ögruppen Metkayina där de söker en fristad. Väl där lär sig familjen ett helt nytt levnadssätt och allt är frid och fröjd tills Quaritch åter är den på spåret.

Familjen betyder allt

Förutom en massa häftiga effekter och grandiosa datoranimeringar innehåller filmen även en hel del budskap. vissa subtila andra mer handfasta. Men temat som är starkast är att familjen betyder allt.

På bio går filmen upp i alla formaten dvs IMAX, 4DX, 3D och 2D. Själv såg jag filmen i 3D, men i ärlighetens namn hade jag nog föredragit 2D då filmen inte riktigt känns anpassad för 3D. Vilket även en del insatta personer på plats på visningen höll med om.

print

Våra samarbetspartners