DIVERSE FÖRFATTARE : JULSTÄMNING 2022 – från ABBA till novell om julig skenhelighet i rolig mix i årets upplaga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag. Bokförlaget Semic
Serie: Julstämning (del 116)
Genre: Allmänna serier, Periodika, Uppslagsverk & referenser
Antal sidor: 64
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2022-09-26

Julstämning är Sveriges äldsta jultidning och i år firar Julstämning 116-års jubileum — genom att fokusera på just jubileum som tema.

Vasaloppet har körts i 100 år. Skansens julmarknad har funnits 130 år. Det är i år 100 år sedan man hittade Tutankhamons grav. Fanns det en förbannelse eller är det bara en myt? Det är 50 år sedan ABBA grundades. Och ett år sedan ABBA återförenades. Efter en 40 år lång paus. Och årets konstnär, Jan Lööf, fyller 81 år. De två konstbilagorna är efter illustrationer av Jan Lööf, vars barnböcker kommit ut i många nyutgåvor genom åren.

Stora temperaturskillnader

När det gäller temperaturskillnader rör vi oss mellan ett reportage om det fascinerande djurlivet i Kalahariöknen och ett annat reportage om hur det är att vinterbada. Hälsosamt eller hälsofara? I ett julquiz får man testa om man minns vilket år vilken julvärd tände vilket ljus.

Eller vilken julkalender som visades vilket år och vem som läste dikten “Nyårsklockan” på Skansen. Om man inte tittar på ljuständningen och aldrig tittar på nyårsfirandet på Skansen är man illa ute i detta quiz om “jultraditioner”. Många av traditionerna har bara hållit i ett år. Som jultraditionen Sanna Nielsen som julvärd och ljuständare. Hennes sejour på Skansen var längre – fast utan att läsa “Nyårsklockan“.

Riktigt bra novell

Den avslutande novellen är riktigt bra i år, den är av Anna Wahlenberg och handlar om hur skenheliga alla är på julen. För inte får det finnas några ensamma människor, åh nej, inte när det är jul!. En man som varit ensam hela hösten blir inbjuden till ett dussintal olika familjer på julafton, för att han ska få äran att se på när pappa och mamma i familjen ger varandra dyra presenter och barnen tindrar med ögonen medan de river omslagspapper (från fler dyra presenter) och kramar om sina föräldrar… vilket kan få vem som helst att må pyton under det sötsliskiga firandet.

Bjuder in ensam och utstött till nyår

Men vuxet firande, typ en nyårssupé där man får umgås … där tar det slut. Välviljan sträcker sig bara över julen, ty “Om julen blir världen så god”. Novellens berättare bjuder dock in en ensam och utstött man just till nyår och väljer att ha honom som kavaljer … Och då växer han i självförtroende och självaktning och glädje.

Rolig mix av natur och kultur

Som alltid är det en rolig mix av natur och kultur, historia och aktuellt, som utgör spänningen och bredden. Något som gjort Julstämning till en favorit i många år. Inte så många år som Skansens julmarknad, men fler år än Vasaloppet! Jubileumsmixen i artiklarna är en skojig blandning av när och fjärran och roligast är det att läsa om ABBAs väg mot toppen. Och mot toppen igen, 40 år senare. De hyllas återigen världen över för sin nya musik och för sin nya show med “abbatarer” i huvudrollerna. Och det kan bli dubbla Grammys. Vilken “Voyage” bandet har gjort.

print

Våra samarbetspartners