SPEAK NO EVIL – förädlad skräckthriller som guidad tur i helvetet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christian Tafdrup
Skådespelare: Morten Burian, Sidsel Siem Koch, Fedja van Huet, Karina Smulders, Liva Forsberg
Premiär: 2022-11-18
Betyg: 4

Att det skulle bli en sämre soppa ju större antal kockar som står vid grytorna är en regel som här får ett lysande undantag. Ingredienserna är nämligen både danska, holländska och engelska till denna genomgående både kusliga, underfundiga och välspelade psykologiska thriller.

Utan att luta sig mot blodiga effekter och att ta ut svängarna med klichéer kopplar Christian Tafdrup (hans tredje långfilm) greppet om den till en början lättsamma stämningen till den stundande avgrunden.

Tycke uppstår för vidare samvaro

På en semesterort träffar det danska paret Bjørn och Louise (Morten Burian och Sidsel Siem Koch) ett holländskt par Patrick och Karin (Fedja Van Huet och Karina Smulders) och tycke uppstår för vidare samvaro. När de sistnämnda bjuder hem det danska paret till sitt hus i Holland ställer de med en viss tvekan upp och bilar dit.

Sadistisk ådra börjar skönjas

Precis som när de träffades är Patrick och Karin vänliga och inställsamma, men snart börjar mörka moln torna upp sig vid horisonten som ett kvitto på att vi aldrig vet vad som döljer sig i medmänniskornas mörkaste skrymslen. Patricks sadistiska ådra börjar skönjas i behandlingen av den handikappade sonen, och den tidigare så familjära stämningen förvandlas till översitteri och förnedring. Bjørn och Louise tar sin nu skrämda dotter i bilen och ger sig av, men det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Bilden blir suddigare och suddigare

Tafdrup jobbar med ett välskrivet manus som kan utveckla sig lite hur som helst, något som kommer åskådaren till del. Från att ha lärt känna de normala paren i inledningen och tror oss ha fått en bild av deras förtjänster och tillkortakommanden börjar den långsamt bli suddigare och suddigare. För att till slut ge karaktärerna en helt ny framtoning.

Träffsäker gliring om svensk PK-maffian

Den yttersta konsekvensen av faktum blir en guidad tur i helvetet. Det här är en skräckthriller i sin mest förädlade form och jag kan bara – med en viss reservation för upplösningen – göra tummen upp och förlåta Tafdrup för sin träffsäkra gliring om den svenska PK-maffian i inledningen.

print

Våra samarbetspartners