CAMILLA LAGERQVIST : MÖRKA JULNÄTTER – varmt julmys med isande thriller förtrollar och förbryllar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustratör: Lina Blixt
Genre: Skräck & Spökhistorier, Rysare
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 200
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-10-03

Mörka julnätter är en julberättelse helt i klass med de allra mest älskade julsagorna och julkalendrarna genom tiderna. Gammal folktro möter modern deckare. Trolltider möter Mirakel. Men med en helt egen twist och en thriller som höjer julmyset till en helt ny nivå. Det här är med rätta en “allåldersbok” där man kan mysa och rysa tillsammans och där spännande cliffhangers gör att man ständigt längtar tills det är dags att få läsa nästa kapitel.

Gerda och hennes lillebror Algot ska fira jul hos mormor och morfar i Hälsingland. Pappa har insjuknat i tuberkulos och är inlagd på sanatorium.

Hos mormor Kajsa och morfar Sigge finns Elis, som inte har någon familj, för hans morfar och mamma dog i tuberkulos. Gerda och Elis är jämnåriga men de blir inte direkt vänner, dels på grund av vad Gerdas mamma har berättat, dels på grund av att Gerda är lite avundsjuk på att Elis får bo hos hennes mormor och morfar och lära sig spännande saker. Varje dag. Som att köra de jättestora hästarna och att hjälpa till på gården med olika sysslor.

Högtid för kort

Gerda och Algot har till vardags ett helt annat liv i våningen i Stockholm, och deras pappa har ett framgångsrikt förlag, Flaming förlag, som trycker upp kort. Julen är högsäsong för kort. Julkorten är årets bästa korttid, och Gerda är uppvuxen med olika jultavlor och julmotiv, året runt. Det är bara ett motiv som hon tycker är skrämmande. Julbocken.

Snöflingor faller, barn försvinner

Det borde vara lätt att fira en idyllisk jul i Hälsingland. Det kokas knäck och stöps ljus och bakas kakor och flätas korgar och julpysslas. Det finns gott om snö och underbara djur – som katten Randig. Men så börjar barn försvinna. Det går rykten om att övernaturliga väsen, skrömt, ligger bakom försvinnandena. Julbocken? Julbocken är känd för att röva bort olydiga barn och stoppa dem i sin säck. Det går också rykten om vittror…

…Eller kan människor ligga bakom kidnappningarna?

Relationen mellan Gerda och Elis går från fientlighet via vapenvila till djup lojalitet och vänskap, under tiden som de hjälper till att söka efter de försvunna barnen.

Varmt julmys möter iskall thriller

Berättandet hittar en utmärkt balans mellan trivsamt gammaldags julmys och isande thriller. Alla får sitt lystmäte. Som kanske bäst kan symboliseras av scenen där mormor Kajsa väntar på att sötebrödsdegen ska jäsa och under tiden läser hon det senaste Hercule Poirot mysteriet, för det är så spännande att se om Poirot för tag i gärningsmannen…

I klass med Agatha Christies bästa

Mörka julnätter håller helt och hållet samma klass som de allra bästa vintage Agatha Christie äventyren. Som The ABC Murders. När märks ett mord allra minst? När det överskuggas av en rad andra mord. När märks en kidnappning allra minst? När den bara är en enda av en lång rad kidnappningar. Det är egentligen bara ett mord, eller en kidnappning, som spelar roll. Tricket är att, Poirot-style, räkna ut vilket det är.

Mästerlig spänning och gedigen julstämning

Mästerligt genomförd spänning från början till slut, massor av intriger i varje kapitel, liksom gedigen julstämning. Det finns hela 24 kapitel. Som räcker, likt en adventskalender, ända fram till jul. Handlingen kommer snabbt igång och man får riklig utdelning varje dag. Både i text och bild.

Bilderna är ljuvliga och många av dem hade passat att bli julkortsmotiv på Flamings förlag. De fångar en gammaldags trivsam julkänsla, där katten ligger framför öppna spisen, där hästarna pysslas om i stallet och där gårdstomten när som helst kan titta fram runt knuten.

Mästarklass.

print

Våra samarbetspartners