MR. HARRIGANS TELEFON – lågmäld Stephen King-berättelse om hämnd från andra sidan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Mr. Harrigan’s Phone
Regi: John Lee Hancock
Skådespelare: Donald Sutherland, Jaeden Martell, Joe Tippett, Colin O’ Brien, Kirby Howell-Baptiste
Land: USA
År: 2022
Genre: Drama, Mysterium, Skräck
Längd: 104 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

I somras hade skräckfilmen The Black Phone biopremiär. Den bygger på en novell av Joe Hill, som är son till Stephen King. Nu har ytterligare en telefonrysare premiär, denna gång byggd på en kortroman av Stephen King. Berättelsen ingår i samlingen Blod säljer från 2020, och filmen – i regi av John Lee Hancock – har fått premiär direkt på Netflix.

Stephen King är förstås mest känd som skräckförfattare – men han är så mycket mer än så. Han är antagligen den främsta moderna skildraren av amerikansk medelklass. Han är en samhällsskildrare. 1980-talets oroliga bibliotekarier och lärare hävdade att King skrev skräpig kiosklitteratur med hårda pärmar, vilket självklart aldrig var fallet – vilket dessa bibliotekarier och lärare känt till om de bemödat sig att faktiskt läsa böckerna, vilket de förstås inte gjorde.

King är också skicklig när det gäller barn- och ungdomsskildringar. Minns Höstgärning, som blev filmen Stand By Me. Mr. Harrigans telefon är också en ungdomsskildring – om än med lite gubbiga inslag.

Gosse läser högt mot betalning

Större delen av filmen utspelar sig 2008. Sedan han var en liten gosse har Craig (Jaeden Martell) tre gånger i veckan besökt en viss mr Harrigan (Donald Sutherland) för att mot betalning läsa högt ur klassiska romaner. Harrigan är en fruktad man, en skrupelfri affärsman. Han är stenrik och bor på ett stort gods, men han är också ensam, gammal och sjuk. Harrigan handplockade Craig för högläsningsjobbet, och Craig vet inte riktigt varför. Craig, som närmar sig 20 skulle jag tro, trivs med att besöka den gamle mannen, och han uppskattar böckerna han läser.

Hämnd från andra sidan

Fyra gånger om året får Craig en skraplott i present av Harrigan. Plötsligt vinner Craig – och för pengarna köper han en iPhone till Harrigan – smartphones var ju en helt ny företeelse 2008. Harrigan vill först inte veta av den moderna prylen, men blir snart beroende av den.

Men så dör Harrigan. Under begravningen lyckas Craig smyga ner Harrigans telefon i kistan. Och jodå – efter begravningen får Craig meddelanden från Harrigans telefon. Det hela utvecklas till en berättelse om hämnd från andra sidan.

Lågmäld berättelse

Mr. Harrigans telefon känns som en ganska typisk King-historia. Alla ingredienserna är där. Vi har väl utmejslade huvudpersoner, vi har den lilla staden, vi har småstadsmentaliteten. Det är en lågmäld berättelse, den har en vemodig och melankolisk ton.

Spyr galla över modern teknik

Framför allt är detta en berättelse om litteratur. Den handlar om hur viktigt det är med litteratur. Och det är här filmen blir lite gubbig. Mr. Harrigan spyr nämligen galla över modern teknik. Han har ingen TV, han har ingen radio inne i huset, bara i bilen. Craig vill bli manusförfattare till filmer, men Harrigan tycker att Craig ska skriva skönlitteratur – film är förgängligt, böcker är för alltid.

Utbrott blir övertydligt

Värst av allt tycker Harrigan att internet och smartphones är. Information och nyheter som delas gratis med läsarna? Hur ska man tjäna pengar på det? Och vad händer när denna teknik i framtiden används för att sprida falska nyheter gratis till lättlurade? (Minns att filmen utspelar sig 2008.) Att vägra modern teknik idag, 2022, leder ofta till problem i vardagen, problem jag själv inte ens tänker på, eftersom jag har smartphone, dator, bankkort och annat som underlättar.

Det här är väl Kings egna åsikter. Harrigans utbrott om falska nyheter blir lite väl övertydligt – King står inte precis till höger politiskt, och han var en synnerligen aktiv Trump-motståndare.

King var decennier för tidigt ute

Vidare minns jag när King år 2000 försökte publicera sin roman The Plant som följetong på sin hemsida. De första delarna hade King skrivit redan i början av 80-talet, han tryckte upp dem och delade ut dem till släkt och vänner. År 2000 var det tänkt att han skulle skriva klart romanen på internet, och läsarna skulle betala för ett kapitel i taget. Det visade sig dock att King var flera decennier för tidigt ute med sitt tilltag. Läsarna på den tiden ville inte betala för en online-bok. The Plant är fortfarande oavslutad.

Mr. Harrigans telefon har fått beteckningen “horror” på IMDb. Nja, det stämmer väl inte riktigt. Det här är mer ett drama med övernaturliga inslag. Filmen utvecklas till en thriller mot slutet. Hur som helst är detta en ganska trevlig liten film.

print

Våra samarbetspartners