TRIANGLE OF SADNESS – ett klart bevis på att Guldpalmen hamnade i rätt händer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ruben Östlund
Skådespelare: Charlbi Dean, Harris Dickinson, Woody Harrelson, Thobias Thorwid, Jiannis Moustos
Premiär: 2022-09-30
Betyg: 4

En fenomenal stark början presenteras av det unga vackra modellparet Carl och Yaya. (Harris Dickinson och den tyvärr nu framlidna Charlbi Dean som gick bort i augusti endast 32 år gammal.)

De förutfattade, stereotypiska rollerna, manligt kvinnligt, återspeglas träffsäkert under ett restaurangbesök när notan skall betalas. Den vackra men självcentrerade Yaya personifierar precis en intrikat upplevelse som 99% av alla levande kan känna igen sig i utom självupptagna golddiggers och eventuellt någon lyckad kandidat till den globalt växande narcissistföreningen signerat Kardashians.

Har låtit oss ta del av flosklerna

Oavsett hur Carl vrider och vänder på det uppenbara hamnar han med rumpan bar. Östlund visar med små enkla geniala grepp hur något så trivialt kan utgöra en av flera stenar till hur ett absurt och osmakligt hierarkiskt samhälle eskalerar mitt ibland oss. Men redan innan har Ruben Östlund låtit oss ta del av flosklerna som lyser upp modeshowens backdrop om allas lika värde när VIP-sätena skall fyllas vid en catwalk.

Semestrar bland självupptagna rika ryssar

Tveklöst förmedlar resan ytterligare en extra nyans när andra akten tar vid. Yaya och Carl har genom hennes ”oerhörda ansträngning som vacker influenser” fått ta del av en lyxkryssning. Det undersköna men ack så fattiga paret (jämförbart med de andra) semestrar bland en skara självupptagna rika ryssar med enda egenskapen att kunna göra skillnad mellan vi och dem.

Asiatisk arbetsstyrka gnor

Men det är inte bara de ultraförmögna som har sin agenda, besättningen ser guld och diamanter i horisonten om de bara lyder minsta vink från gästen, och längst ner i pyramidens botten gnor den asiatiska arbetsstyrkan som aldrig syns i de fina salongerna. Ända tills direktiven kommenderar att samtliga besättningsmedlemmar skall bada för underhålla en alkoholiserad ryska.

Konsekvent berusad kapten

Lyxyachtens exteriörer är skeppsredare Aristotle Onassis – MY Christina O, vid den tiden ansågs vara världens finaste och största privatyacht. Idag är hon helt återställd och går att disponera för €600.000 i veckan. (Om nu någon vill ta del av verkligheten likt i filmen.) Fast då sannolikt utan Woody Harrelson som marxistisk kapten, även han konstant berusad. På däck finns också Henrik Dorsin som här får sin ekonomiska revansch, från snåljåpen Ove Sundberg till den nyrike kodaren Jarmo delas Rolexklockor ut som tack för en selfie på akterdäck.

Malplacerade statister

Filmen har vissa brytpunkter som tenderar att tangera slapstick, bland annat scener som påminner om Mr. Creosote i Monty Python’s The Meaning of Life, och tyvärr finns det några statister vars prestationer känns malplacerade. Men tack vare den enastående Zlatko Burics karaktär, Dimitri, förbises detta plus några andra logiska luckor, till exempel varför inget eftersök från räddningstjänst göres vid sista akten.

Triangle of Sadness är trots allt ett klart bevis på att Guldpalmen hamnade i rätt händer.

print

Våra samarbetspartners