I CAME BY – håller på för länge, men Hugh Bonneville är bra som psykopat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Babak Anvari
Skådespelare: Percelle Ascott, Kelly Macdonald, Hugh Bonneville, George MacKay, Antonio Aakeel
Land: Storbritannien
År: 2022
Genre: Thriller
Längd: 110 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en brittisk thriller i regi av Babak Anvari, som gjorde Under the Shadow…. Och det var en märklig upplevelse att se den här filmen.

En kort stund in tyckte jag att den kändes märkligt bekant. Efter ytterligare en stund kändes den ännu mer bekant. Det kändes som om jag redan sett filmen – vilket var en omöjlighet: jag såg den igår, den hade premiär i förrgår.

Sprejar med grumligt motiv

Men så slog det mig: I Came By har nästan exakt samma handling som Det låsta rummet, vilken jag recenserade för drygt två veckor sedan. Den här gången är det två halvkriminella graffitimålare som står i centrum. Jay (Percelle Ascott) och Toby (George MacKay) bryter sig in hos rika människor och sprejar “I Came By” på vardagsrumsväggen. De har något slags grumligt politiskt motiv till att de gör detta.

Kille inspärrad i kälaren

Jay ska bli far och har ett vanligt jobb. När han jobbar i en trädgård utanför en flott kåk tillhörande domaren Sir Hector Blake (Hugh Bonneville), går han in i kåken för att pinka – och reka. Dock vill Jay dra sig ur, han vill inte hålla på med det här längre.

Toby, som bor med sin ensamstående mor, Lizzie (Kelly Macdonald), tar sig dock in i kåken när Blake inte är hemma. Det skulle han inte ha gjort. I källaren sitter en kille inspärrad. Blake verkar vara något slags psykopat. Blake kommer hem och Toby måste smita.

Eldar upp liket

Toby kontaktar polisen, som besöker Blake, men de hittar ingen fånge. Toby försöker då göra ett försök att befria den inspärrade killen, men han halkar på en blodpöl. Blake slår ihjäl Toby, eldar upp liket, och spolar ner askan i toaletten. Nu är det dags för Lizzie att börja leta efter sin försvunne son. Och sedan är det dags för Jay att leta efter Toby och Lizzie.

Varför sympatisera med vandaler?

I Came By har ingen tydlig protagonist. Fokus flyttas hela tiden från person till person. Här finns en rad logiska luckor och folk beter sig dumt. Att låta huvudpersonerna vara vandaler är korkat, varför ska jag sympatisera med två killar som vandaliserar bostäder tillhörande folk som inte gjort något?

Visset antiklimax

Hugh Bonneville är bra som psykopat. Rent allmänt har filmen bättre skådespelare än Det låsta rummet, men I Came By är en något sämre film. Den håller på ungefär en halvtimme för länge, här finns en massa onödiga scener, och slutet är ett visset antiklimax.

Toby ska föreställa 23, men George MacKay som spelar honom är 30. Kelly Macdonald är bara 16 år äldre. Jag undrade varför en vuxen man bodde hemma hos morsan, innan det framgick att han skulle föreställa ung.

print

Våra samarbetspartners