BRÄNN ALLA MINA BREV – utomordentligt skådespel, fantastiska miljöer och gammelsvensk dialekt av Bill Skarsgård

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Björn Runge
Skådespelare: Asta Kamma August, Bill Skarsgård, Gustav Lindh. Sverrir Gudnason, Selma Modéer Wiking
Premiär: 2022-09-23
Betyg: 3

Året 1932 inleds i nutid. Sverrir Gudnason som Alex Schulman ställer till det i parets fashionabla våning och hans fru inser att det enda rätta är att ta barnen på obestämd tid och bege sig till Skåne. ”Du har ett problem Alex som du måste lösa.” Istället för att sparka ifrån sig tar Alex tag i problematiken. Under parollen – vi kom tillsammans. Då går vi tillsammans, beger sig Alex själv till psykologen.

Allt pekar på en enda gemensam nämnare, hans motbjudande morfar Sven Stolpe som utmärkt gestaltas i unga år av (Bill Skarsgård.) Stolpe är vid 25 år redan etablerad författare och tar med sin fru Karin (Asta Kamma August) till Sigtunastiftelsen där nästa verk, en pjäs skall författas. Pjäsen baseras på Karins första otrohetsaffär och Stolpe utlämnar henne totalt.

Triangeldrama med hat

Detta är också en av orsakerna varför Karin på nytt börjar se sig om efter andra kavaljerer, och även krattar manegen för Olof Lagercrantz (Gustav Lindh), som genast faller för henne. Det här blir starten på ett triangeldrama där hat gror hela livet ut mellan de båda herrarna.

Utomordentligt skådespel

Tidshoppen mellan då och nu påverkar berättelsen lite väl mycket, men tack vare ett utomordentligt skådespel av Sten Ljunggren, Marika Lindström, som det äldre paret Stolpe tar man in berättelsen utan nämnvärda funderingar.

Ett hundratal Skarsgårdare

Lägg därtill fantastiska miljöer, scenografi och en dialekt på gammelsvenska av Bill Skarsgård, som med den övriga ensemblen väger upp filmens små tillkortakommande i de lite för många tidsintervallen. Som den unge Alex fångar Ossian Skarsgård nyfikenheten av hur många Skarsgård det egentlige finns i familjen? Ett hundratal begåvningar skulle vara en rimlig gissning.

print

Våra samarbetspartners