PINOCCHIO – Tom Hanks i extremt plastig och totalt själlös produktion

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Robert Zemeckis
Skådespelare: Tom Hanks, Angus Wright, Cynthia Erivo, Sheila Atim, Jamie Demetriiou
Originalröster: Joseph Gordon-Levitt, Lorraine Bracco, Keegan-Michael Key, Jaquita Ta’le
Land: USA
Genre: Äventyr, Komedi, Drama
År: 2022
Längd: 105 minuter
Visas på Disney+
Betyg: 1

I augusti förra året recenserade jag en ny Pinocchio-film som gick upp på bio. Det var en mardrömslik film av Matteo Garrone, och den bör ha skrämt skiten ur alla ungar som släpades till biograferna av sina kulturellt högtstående föräldrar.

Nu är det åter dags för en ny Pinocchio-film. Den här gången är det Disney som gjort en live action-version av deras tecknade klassiker från 1940. Robert Zemeckis har regisserat den här filmen, som inte går upp på bio, istället skickas den direkt ut på streamingtjänsten Disney+.

Pinocchio på danska

När jag var barn brukade jag titta på Disneys julprogram på dansk TV, danskarna visade detta på juldagen. Programmet skilde sig en del från det svenska, och bland annat visades ett klipp ur Pinocchio. Med danskt tal, förstås. Därför tycker jag att Pinocchio och Benjamin Syrsa ska prata danska, det låter fel på andra språk. Och Benjamin Syrsa ska heta Jesper Fårekylling.

Originalet tekniskt tjusigt

Hela filmen såg jag inte förrän i början av 1990-talet, när jag börjat recensera film på video, och fick ett recensionsex av en nyutgåva. Jag har inte sett om den sedan dess, och minns inte mer än att den tekniskt sett var väldigt tjusig, som tecknad film var på den tiden.

Jag antar att Zemeckis nyinspelning är hyfsat trogen filmen från 1940. Men jag kan inte ta gift på det. En del ändringar är uppenbara och det har tillkommit några nya sånger.

Jobbig att sitta igenom

… Men vad den här filmen saknar är själ. Det här är en totalt själlös produktion! Disneys Pinocchio anno 2022 är en fruktansvärd film. Jag har sett flera konstiga, ibland obehagliga, versioner av berättelsen om den lille träpojken, men de har aldrig varit så jobbiga att sitta igenom som den här. Jag tappade intresset redan under öppningsscenerna.

En extremt plastig film

Att kalla filmen live action, det vill säga spelfilm, är att ta i. Tom Hanks spelar Gepetto, och det figurerar ytterligare ett par människor – men det mesta i filmen är datoranimerat. Och det som inte är datoranimerat ser ut att vara det. Det här är en extremt plastig film. Den ser ut som en fult datoranimerad version av filmen från 1940. Jag ser inte poängen med det hela. Det här var plågsamt att sitta igenom.

Vad är grejen med Pinocchio?

I december har ännu en Pinocchio-film premiär. Det är en version regisserad av Guillermo del Toro som släpps på Netflix. Den ska tydligen vara en “mörk” version av berättelsen. Vad är egentligen grejen med Pinocchio? Varför görs det så många Pinocchio-filmer? Varför vill så många kända regissörer göra filmer om Pinocchio? Pinocchio verkar ha något som tilltalar italienare/sydeuropeer (och mexikaner). En moralisk saga om att vara snäll och lydig, och om att vara människa. Eller något sådant. Jag vet inte. Berättelsen har aldrig tilltalat mig.

Hmm – om jag skulle ta och se den japanska skräckfilmen 964 Pinocchio. Den var rätt omtalad i vissa kretsar när den kom 1991, men jag har aldrig sett den.

print

Våra samarbetspartners