SMOCKAN I LUFTEN! – värdelös uppföljare till Terence Hill/Bud Spencer-film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Altrimenti ci arrabbiamo
Regi: Younuts
Skådespelare: Edoardo Pesce, Alessandro Roja, Alessandra Mastronardi, Christian De Sica, Fransesco Bruni
År: 2022
Genre: Action, Komedi
Engelsk titel: Watch Out, We’re Mad
Visas på Netflix
Betyg: 1

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en italiensk film. Enligt Netflix är detta en nyinspelning av Smockan i luften! med Terence Hill och Bud Spencer från 1974, men det visade sig att denna nya film är en uppföljare – men en rad scener som även fanns med i originalet. Dock har den nya filmen försetts med samma titel en gång till.

Det är inte länge sedan jag som om filmen från 1974. Den ligger på Amazon Prime. Den är väl hyfsad. Den handlar om att Hill och Spencer får en älskad strandbuggy stulen, så de spenderar filmen med att försöka få den tillbaka. Ja, och så fajtas de förstås lite då och då. De äter också en väldig massa korv i filmen, och dricker öl.

Strandbuggy knycks

Smockan i luften! anno 2022, som regisserats av signaturen Younuts (Niccolò Celaia och Antonio Usbergo), handlar om sönerna till Hills och Spencers rollfigurer. Dessa spelas av Edoardo Pesce och Alessandro Roja, och i en prolog får vi se dem som barn. Deras fäder bråkar bakom en dörr (så att vi inte kan se att de inte spelas av Hill och Spencer), så pågarna går ut och kör en sväng med den älskade strandbuggyn från första filmen. Det bär sig inte bättre än att några killar knycker den.

Äter korv och dricker öl

Hopp till nutid, och de två vännerna är vuxna och fortsätter att bråka om den där bilen, som fortfarande är försvunnen. De äter även korv och dricker öl. Ett motorcykelgäng vandaliserar en cirkus, som ägs av en som heter Miriam (Alessandra Mastronardi). Det dyker upp en gangster, som spelas av Christian De Sica (son till Vittorio). Strandbuggyn återfinns och försvinner igen.

Desperata försök till häftighet

Dåliga filmer känns ofta igen på att rollfigurernas namn skrivs ut i bild när de först presenteras, detta i ett försöka att få filmen att se häftig ut. Ett annat desperat försök att försöka få en film att se häftig ut, är att med jämna mellanrum frysa bilden och förvandla den till en tecknad serieruta. Smockan i luften! innehåller allt det här.

Brutala snarare än roliga slagsmål

Younuts har gjort en ganska värdelös film. Nej, förresten – vi tar bort “ganska”. Den här filmen är värdelös. Den är tråkig, den är fullkomligt befriad från charm, och ingenting alls i filmen är roligt.

En intressant detalj är att de många slagsmålen snarare känns brutala än roliga. Terence Hill och Bud Spencer hade charm och utstrålning, och när de örfilade folk, dunkade dem i fontanellen, och hade sig, upplevdes det som ganska harmlöst och skojigt. Så är det inte alls i filmen från 2022. Visst är det tänkt att vara roligt, men det är det inte. Alls.

Några låtar av bröderna De Angelis från första filmen återkommer på soundtracket, men det kan inte rädda den här sumprullen.

print

Våra samarbetspartners