DAY SHIFT – Jamie Foxx i ett potpurri på tidigare vampyrfilmer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: J.J. Perry
Skådespelare: Jamie Foxx, Dave Franco, Snoop Dogg, Natasha Liu Bordizzo, Meagan Good
Land: USA
År: 2022
Genre:
Längd: 113 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, ännu en dyr sådan – 100 miljoner dollar hamnade notan på. Hälften så dyr som The Gray Man, men det innebär ju inte att den är billig.

Den här gången handlar det om en film jag redan sett. Åtminstone kändes det så. Day Shift är en vampyrkomedi, och den har klara likheter med en rad andra vampyrfilmer som haft premiär på Netflix de senaste åren – som till exempel Night Teeth och Vampires Vs. the Bronx. Filmen påminner även om Blade och en hel del andra filmer. Det här är en actionkomedi, snarare än skräckfilm.

Day Shift är regisserad av debutanten J.J. Perry. Detta må vara den första långfilm han regisserat, men han har varit verksam som stuntman i 35 år, och han har även haft småroller, närmast statistroller, i en rad filmer.

Är fullkomligt hopplös

Jamie Foxx spelar Bud Jablonski. Han är frånskild och hans tidigare hustru Jocelyn (Meagan Good) tror att han jobbar som poolskötare, eftersom det är vad han sagt. Jocelyn tycker även att Bud är fullkomligt hopplös.

Buds och Jocelyns lilla dotter Paige (Zion Broadnax) behöver pengar till skolgång och tandvård, och Jocelyn tror att hon måste sälja huset. Bud lovar att han kan skaffa fram pengarna inom några dagar.

En nervös och klantig kontorsnisse

Bud är nämligen inte alls poolskötare – han är vampyrjägare. I den här världen finns det vampyrer lite överallt, och vampyrjägare är ett så utbrett yrke att de har ett eget fackförbund. Bud har uteslutits ur facket eftersom han inte följt reglerna.

Snoop Dogg spelar en märklig typ som ska hjälpa Bud att åter få gå med i facket. Dave Franco spelar en nervös och klantig kontorsnisse i kostym som ska hålla koll på Bud så att han sköter sig. Vampyrers hörntänder är värda mycket pengar, så det är sådana Bud tänker samla på sig och sälja. Peter Stormare spelar en skum pantlånare som köper in vampyrtänder. Ett gäng elaka vampyrer, ledda av den illasinnade Audrey San Fernando (Karla Souza), figurerar också i handlingen.

Inte rolig och tråkig mellan actionscenerna

Jag hade i ärlighetens namn inga större förväntningar på Day Shift – och nej, den är inget vidare. Här finns några rätt bra fajter. Scott Adkins är med i några scener och slåss med vampyrer. Men jag kan inte påstå att jag tycker att filmen är rolig, och den är rätt tråkig mellan actionscenerna. Jag vet inte riktigt vad det är som inte stämmer. Filmen skulle mycket väl ha kunnat vara kul – men den lyckas inte. Kanske beror det på att handlingen känns som ett potpurri på tidigare filmer. Men å andra sidan, det finns massor av filmer som inte är speciellt originella, men som jag ändå gillar.

Bättre med rak vampyrfilm

Jag gissar att Day Shift hade funkat bättre om de struntat i att försöka göra komedi, och istället gjort en rak vampyractionfilm. Om inget annat hade jag då inte klagat på att den inte är rolig.

Slutscenerna antyder att det kan komma en uppföljare.

Peter Stormare gör sin roll precis likadant som alla andra småroller han dyker upp i.

print

Våra samarbetspartners