NO EXIT – en riktigt effektiv och tajt thriller

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Damien Power
Skådespelare: Havana Rose Liu, Danny Ramirez, David Rysdahl, Mila Harris, Dennis Haysbert
Land: USA
År: 2022
Genre: Drama, Mysterium, Thriller
Visas på Disney+
Längd: 95 minuter
Betyg: 4

Det här var ju inte alls så tokigt. Vi talar i termerna i tajt liten skräckthriller med ett begränsat antal karaktärer som hamnar i en prekär situation. Inget direkt nytt under solen där, men om ett scenario som detta hanteras väl kan det bli mer lyckat än förväntat. Som i det här fallet.

Darby är surpuppan som sitter fast på rehab efter sitt senaste knarkåterfall när hon nås av ett jobbigt besked. Modern är dödligt sjuk, så nu vill hon helst hasta till sjukhuset långt därifrån för att hinna ta farväl. Så bli det dock inte. Visst, Darby rymmer från sjukhuset, men en häftig snöstorm tvingar henne stanna till på ett rastställe utan både mobiltäckning och möjlighet att ta sig vidare.

Inlåst och bunden i en skåpbil

Väl där introduceras Darby för ett mindre antal vitt skilda individer. Men folk är avvaktande och säger inte så mycket. Alla verkar vara inställda på en seg väntan. Så även Darby. Tills hon råkar se en liten flicka inlåst och bunden i en skåpbil ute på parkeringen. Aj, aj, aj, illa illa. Nu gäller det att inte få panik och ta reda på vem som är ägare till fordonet ifråga.

Detta avslöjas för övrigt relativt tidigt i filmen eftersom det trots allt inte går så bra för henne att vara nyfiken i en strut utan att bli avslöjad som en snokare.

Alltmer våldsamt

Från att varit en ekonomiskt och stramt berättad skapelse övergår No Exit här till att vara en lika stram, men överlag riktigt effektiv och tajt thriller, som faktiskt håller en på halster ända fram till eftertexterna.

Sedan behöver det väl inte tilläggas att det går alltmer våldsamt till ju längre det hela pågår. Inte minst används en bultpistol på bästa(?) möjliga sätt, alltmedan Darby i fyndet Havana Rose Lius skepnad visar sig vara en stark, men också mångfasetterad representant för skräckgenrens ”last woman standing” hjältinna.

Kvaliteten lever upp till betyget

Så absolut, No Exit visade sig definitivt vara bättre än förväntat. Sedan kanske en del tycker betyget här till höger är väl generöst, men jag har tänkt till ett extra varv här, och dess kvalitet lever upp till betyget. Åtminstone borde genrefans rimligen kunna skriva under på detta utan större tvekan.

print

Våra samarbetspartners