BATGIRL-premiären är inställd – många är ledsna, förbannade och besvikna på Warner Bros.

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I filmen Det våras för Hitler (The Producers) kommer de smarta producenterna fram till att man tjänar mer på en pjäs som läggs ner, än en pjäs som är en succé. Ett liknande resonemang verkar ha lett till att filmen Batgirlinte släpps … det är mer lönande för Warner Bros att skrota filmen och att avskriva filmens kostnad som en ren och skär förlust för ett lukrativt skatteavdrag, än att ha premiär för filmen. Men … är det lönande i längden?

Så många är ledsna, förbannade, besvikna.

Toppen på isberget kan sammanfattas med:
– skottarna
– filmarbetarna
– latinos
– LGBTQ+ aktivister
– DC fans.

Warner har viftat med så många morötter och godbitar för så många grupper. Och nu sviker de grymt.

Glasgows Gotham – boka turen här (inställd)

Filmen spelades helt och hållet in i Glasgow, med bidrag och skattelättnader från staden. Moroten var att drivor med turister, massor av entusiastiska DC-fans, skulle komma till Glasgows eget Gotham City, bo på hotell och B&Bs, äta på restaurangerna och caféerna, dricka på pubarna och barerna, shoppa loss och roa sig … och givetvis skriva upp sig på Batgirl turer i staden. Visst, Glasgow ansöker om att få en del pengar tillbaka (som Warner kommer att ha gott om när de väl fått tillbaka på skatten?) men inget kan väl egentligen uppväga den PR-boost som en blockbuster ger turismen?

Lokalt hantverk osynliggjort

Så många lokala människor, så många filmarbetare, hantverkare, statister och så vidare arbetade hårt för filmen och hade sett fram emot att filmen skulle ha premiär. Nu har de blivit osynliggjorda.

Första stora superhjälten med latinobakgrund …?

Batgirl skulle bli en av de allra första latino superhjältarna. Latino communityn firade, särskilt alla Leslie Grace fans – och nu är festen inställd.

Transpersonens prideglädje vänds till saknad

Batgirls bästa vän i filmen är en transperson. LGBTQ+ världen med allierade firade och dansade av glädje – och nu har den prideparaden fått ett abrupt slut.

Warners mål … är … oklart?

Är Warners mål att framstå som homofoba, transfobiska rasister? Vill de stöta bort folk? Skulle en film om en vit hetero man, låt oss säga The Batman, eller Joker (en film om en vit man som sminkar sig ännu vitare), kunnat ha ställas in för att få skattelättnader?

Harley Quinns flirt, Tim Burtons Batman … Kommer de tillbaka?

Batgirl och Harley Quinn hade en pågående flirt (i alla fall skådespelarna Leslie Grace och Margot Robbie) om att dyka upp i varandras filmer. Är denna dejt inställd?

Alla fans av Tim Burtons Batman, alias Michael Keaton, hade sett fram emot att se Keaton i läderlappsmössan igen. Kommer Keaton någonsin att lockas tillbaka till Batmanrollen igen efter detta debakel?

Hur lång tid behöver gå efter Catwoman?

Sedan muttras det också inom filmindustrin att kvinnliga superhjältar alltid behandlas lite sämre. När Catwoman med Halle Berry floppade 2004 så dröjde det hela tretton år tills en kvinnlig superhjälte fick ha sitt namn på en bioaffisch igen, 2017 års Wonder Woman Och det tog ännu längre för en färgad kvinnlig superhjälte … 2022 skulle ha varit året. En milstolpe som nu är inställd.

När The Green Lantern floppade var det ingen som föreslog att vi skulle ha en tretton års lång paus från att se vita män, eller för den delen Ryan Reynolds, i en superhjältefilm, och tur är väl det. (Deadpool gör här tummen upp.)

Den lagom dyra filmen … kommer den att finnas?

Men i själva verket handlar det inte om misogyni, rasism, homofobi etc. hävdar många tyckare. Det handlar om något mycket värre än så. Det handlar om “mellanfilmens död“ – och “konstens död“.

I framtiden kommer det att finnas svindyra filmer som måste spela in rekordsummor på biograferna för att gå med vinst. Och det kommer att finnas “content”, sådant som ligger i drivor gratis, eller nästan gratis, på alla olika streaming plattformar. Typ skräckfilmer som sägs vara gjorda av “found footage” för en spottstyver.

Mellanfilmer som är dyra, men inte maximalt dyra, som Batgirl, är för små för biografen och för stora för de billiga streamingplattformarna … de har ingen plats.

Och många av våra favoritfilmer är just mellanfilmer. Inte det svindyra, inte det superbilliga, utan det som är just “lagom” och ligger mittemellan ytterligheterna.

Slutet på “gratisfesten”

Man kan också kalla “the cancellation of Batgirl“ för “slutet på gratisfesten“.

Något som fått mindre uppmärksamhet är att hela sex nya originalfilmer har plockats bort från Warner ägda HBO Max – och allt som är förknippat med Harry Potter franchisen är borta från plattformen.

Warner Media och Discovery har gått ihop. Det ryktas att Warner hade $43 miljarder i skulder som Discovery tog över vid sammanslagningen. Warners och Discoverys streamingplattformar kommer att strömlinjeformas och gå samman. Warner har en ny boss, David Zaslav. Warner har för mycket skulder. Warner ger bort för mycket gratis på sina streamingplattformar. Det är slut på det nu.

Scoob! Holiday Haunt … ännu en inställd filmfest

En film som också ställts in i augusti 2022 är den nya animerade Scoob! Holiday Haunt – där Scooby-Doo & Co firar Halloween. Den var till 95% klar och skulle ut på streamingplattformarna lagom till Halloween i år, till kidsens glädje. Animatörerna sörjer i det tysta, i skymundan av kontroverserna kring Batgirl. Kidsen får tröstas med en extra påse morötter. Det är slut på godiset nu.

print

Våra samarbetspartners