DOWNTON ABBEY: EN NY ERA – dags att sätta punkt nu

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Simon Curtis
Skådespelare: Dominic West, Laura Haddock, Maggie Smith, Michelle Dockery, Hugh Bonneville, Jim Carter
Originaltitel: Dowton Abbey: A New Era
Premiär: 2022-07-13
Betyg: 3

Man brukar ju säga att den man älskar agar man och som stor fan av såväl tv-serien som långfilmen om idel ädel adel på Downton Abbey vågar jag säga att nu räcker det utan att beskyllas för att svära i kyrkan. Visst är det fortfarande en uppvisning av den högre skolan av engelsk skådespelarelit, typ Maggie Smith. Men det känns ändå som att hela projektet nu jobbar på övertid för att inte säga konstgjord andning.

Om man nu känner så hårt för att fortsätta borde det bli i tv-form så att nya karaktärer får jobba in sig i sin egen takt och rytm. Nu får man på några timmar låta publiken själv fylla dem med kött och blod.

I stumfilmens svanesång

Vi bollas mellan Frankrike ditt änkehertiginnan Maggie Smith beger sig för att övertaga en elegant villa som hon av någon oförklarlig anledning ärvt, och hemma på godset där ett filmbolag fått tillstånd att spela in en film. Vi befinner oss nu alltså i stumfilmens svanesång och ljudfilmen är på väg att ta över. Just denna övergång är en av filmens mest intressanta och roande inslag. Trots att tiden långt ifrån stått stilla på andra fronter pågår klasskampen som vanligt, och om det finns något land på jorden där detta faktum än i våra dagar känns närvarande så är det i Boris Johnsons rike.

Dags att sätta punkt

Med risk att låta som en av de sista entusiasterna genom att klistra en tveksam trea på den nya omgången Downton Abbey får det bli med förhoppningen om att man nu sätter punkt innan flaggan sänks på halv stång.

print

Våra samarbetspartners