LARS VILKS, född den 20 juni 1946

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I dag, den 20 juni 2022 skulle Lars Vilks ha fyllt och firat sin 76:e födelsedag om det inte var så att…

Lars och jag arbetade på en barnbok tillsammans. Den blev aldrig färdig, eftersom…

Lars var en analytisk person och mycket noggrann. Och dessutom befängt rolig med dragning till det absurda.

Nu har jag hittad en ”ersättare” till Lars. Ersättare är inom citattecken, eftersom Lars inte kan ersättas med någon annan. Därför har jag valt en medarbetare som är motsatsen till honom. Hon är en kvinna, mycket ung sådan, utan några som helst erfarenheter. Hon arbetar spontant utan långa analyser och hon arbetar digitalt. Vi har arbetat en månad tillsammans och vi och vårt verk, verkar passa bra ihop.

Innan jag skrev dessa minnesrader, tittade jag på min korrespondens med Lars angående vårt samarbete. Raderna förvånade mig lite, eftersom jag har för mig att jag inte vill ge en sken av en medhårsstrykare till mina samarbetspartners. Och här plötsligt läser jag mina egna ord om några av Lars kommentarer och bidrag: ”Jag skrattade gott, länge och hjärtligt”.

Jag nämnde att Lars var en analytisk person och mycket noggrann. Med modernt språkbruk, kan vem som helst vara analytisk. Ordet ”analys” betyder sedermera vad som helt till och med dess motsats. Lyssna på Sveriges Radio, så får du höra. ”Analys” förekommer nästan lika ofta som konjunktionen ”och”. Även rena gissningar baserade på inget som helst underlag, kallas analys nuförtiden. Lars analyser grundade sig på djup akademisk kunskap.
Jag mins att när vi träffades första gången för att prata samarbete, då reserverade vi en timme för det. Efter fem timmar kom en av hans polisvakter till oss och uppmanade oss att äntligen resa på våra prattunga rumpor. Det fanns ingenting inom konst och konsthistoria som Lars inte kunde. Och jag bara gapade som en hungrig skatunge som vill matas mer och mer.

Grattis Lars på födelsedagen, var du än befinner dig. Och låt mig avsluta med en anekdot.
Du föddes den 20 juni 1946, nio månader efter att din estniske fars kondom något oväntat sprack. 75 år och tre månader senare var det ett annat spräckt gummi som dessvärre påverkade ditt öde.
Åtminstone halva av denna anekdot skriven i din anda, kan ifrågasättas.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners