INTE ALLA GÅVOR ÄR VÄLMENTA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I myter och annan litteratur finns beskrivna en hel del gåvor som inte var till gagn för mottagarna. De kanske mest kända exempel är ”den trojanska hästen”, ”det gyllene stridsäpplet”, ”Danaidernas ’bröllopsnattsgåva’” och ”Medeas förgiftade brudslöja till kung Kreons dotter”. Erik XIV bjöds på ärtsoppan av sin halvbror, kung Johan III, och så dog han förgiftad av den innan han ens hunnit tacka för den.

Adolf Fredrik med Guds Nåde, Sveriges, Götes och Vendes Konung, blev den 12 februari 1771 bjuden på en måltid bestående av surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne. Och allt detta tryckte han ner med hetvägg och varm mjölk. Det senast nämnda borde han avstått från eftersom hn efter middagen klagade på att han kände sig yr och illamående. Han föll därefter ihop och avled.
Medea har själv uttryckt det så här: ”Av skurkars gåvor har man sällan glädje”.
Jag skall berätta en mindre ödesdiger historia med livsmedel i centrum, men definitivt minnesvärd, åtminstone inom min familj.

Min onkel kunde se i framtiden och därför lämnade han Tjeckoslovakien i januari 1948. En månad senare, i februari 1948, inträffade den så kallade Pragkuppen, då Tjeckoslovakiens kommunistiska parti tog över makten i Tjeckoslovakien. Därmed var den fria rörligheten ordentligt begränsad.
Onkeln flydde till Montevideo och hörde inte av sig på hela 20 år. Efter 240 månaders väntan, kom det första och enda tecknet på hans existens, han skickade ett cirka ett kilos, mycket högt försäkrat paket till oss. Hela vår familjen samlades kring paketet, som var så bra förpackat att far hade brutit två saxar på det.

Paketet visade sig innehålla linser. Exakt ett kilo linser. Vi vägde upp dem. Alltså inte kontaktlinser eller andra optiska linser utan de brunaktiga linserna som vegetarianer äter för att få ekologisk avföring.
Vi bet varje lins itu, då vi menade att onkel måste ha gömt diamanter eller åtminstone guld i dem. Och guldet hade vi användning för, eftersom jag bröt en tand på dem.

”Upp till 27 år gammalt kött från avvecklade svenska beredskapslager exporteras och serveras på krogar i Polen. När svenska staten sålde berget av gamla köttkonserver var det på villkor att burkarna skulle dumpas i avlägsna hörn av världen”, skrev Svenska Dagbladet i september 2009. Man kan undra vem som köper gamla köttkonserver bara för att slänga dem?
Sverige skickade 125 ton konserver med passerat utgångsdatum till Lettlands soldater, antagligen för att dessa skulle kunna bajsa ner sina fiender till döds. Letterna fattade dock inte detta, varpå de gav konserverna till lettiska herrelösa hundar, förmodligen för att bli av med dem. Hundarna som konserverna.

”Farligt avfall från Sverige påverkar människor och miljö utanför EU”, skrev Naturvårdsverket. Sverige tjänar en hel del på sådana och liknande räddningsaktioner. Det senaste exemplet skrev Europaportalen om den 27 april 2022: ”Sverige gav gamla hjälmar till Ukraina – skickade saltad räkning till EU”. ”Sverige har bland annat ansökt om pengar för 5 000 hjälmar, men då begärt 95 miljoner kronor mer i ersättning än vad hjälmarna som skickades var värda”, rapporterade Sveriges Radio och förklarade att Sverige vill ersätta de gamla hjälmarna med moderna och dessa är mycket dyrare.

Nej, inte alla gåvor är alltid välmenta.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners