MEMORY – Liam Neeson som åldrad lönnmördare i stark actionthriller med värdigheten i fokus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Martin Campbell
Skådespelare: Liam Neeson, Guy Pearce, Ray Stevenson, Taj Atwal, Ray Fearon
Premiär: 2022-05-13
Betyg: 4

När jag såg mina hjältar John Wayne, Robert Mitchum, James Stewart, Henry Fonda och Eddie Constantine med flera åldras fick jag leva med oron att de inte skulle göra det med värdighet. Att leverera action är förenat med en relativ medelålder, och vi vet så mycket sarkasm Sean Connery och Roger Moore fick stå ut med när de gjorde Bond på övertid.

Visst kan man som Stallone samla “gubbligan” i The Expendables-rullarna och ånga på som om tiden stod stilla, det är ju klädsamt med distans och självironi. Men det kan knappast ge genren något lyft. Om hjälten i fråga (Wayne i The Shootist till exempel) åldras med sin karaktär kan dock ribban höjas ganska högt för aktiviteterna i actiongenren.

Ett sista jobb innan pensionen

Liam Neeson är ingen actionskådespelare, han är en skådespelare, och en mycket bra sådan, som ofta gör actionrullar. Schindlers List var liksom ingen lyckoträff i arbetet utan en kraftmätning.

I nu aktuella Memory spelar han Alex Lewis, en åldrande lönnmördare som börjar erfara att tidens tand naggar oss alla mer och mer i kanten ju fler ljus vi sätter i tårtan. Likt sin bror lider han av alzheimers, och får numera skriva upp viktiga namn och nummer på armen. Ett sista jobb sedan hägrar pensionen. Filmen är en en adaption av en belgisk thriller, The Memory Of A Killer, som jag inte sett, men utgår ändå ifrån att den ger mersmak.

Sexhandel med trådar högt upp

Nåväl Lewis börjar göra skäl för pengarna när han blir varse om att ett av offren är ett barn, och då drar han den röda linjen som även i hans yrke är helig. Det handlar om sexhandel som i vanlig ordning har trådar upp i den högre samhällsklassen, och Neeson beslutar sig för att avsluta sin vandring på jorden med en god gärning.

Naggande god noir-lady

Neeson jobbar smart och låter ett uppbåd av gedigna och färgstarka skådisar omkring honom göra halva grovjobbet. Guy Pearce (Memento) spelar till exempel FBI-agent och Monica Bellucci är i en naggande god noir-lady med rymligt samvete.

Att miljön och det utsökta fotot också ligger fast förankrat på plussidan gör att jag med råge råder alla actionvänner att gå man ur huse för att se Neeson ge ett kvitto på att gammal är äldst.

print

Våra samarbetspartners