JAMES BLAKE, KB Hallen, Köpenhamn den 6 maj 2022 – balans mellan akustiskt hantverk och elektroniska ljud i ett spännande och kaotiskt musikuniversum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det låg förväntning inför James Blakes konsert i KB Hallen. Konserten var den enda i Danmark, och hade varit utsåld flera månader i förväg, något Blake själv mycket riktigt påpekade vid något tillfälle.

Köpenhamnsspelningen var den fjärde på hans nu pågående Europaturné i kölvattnet på releasen av hans senaste album Friends that Break Your Heart, som såg dagens ljus i höstas. Endast en handfull speldatum återstår därefter för den här gången, så vi danskar kan vara glada att sångaren prickade in ett av de fåtaliga konserterna just här i Köpenhamn.

Vad en bra uppvärmare ska göra

Innan Blake äntrade scenen uppträdde sångaren och producenten Khushi, vilket väl får sägas vara ett gott förhandval som support act. Med en skarp röst och fina texter som grund adderades en rytmisk upplevelse som påminde en del om vad Blake själv gör, men utan att för den skull ge samma upplevelse – och det var väl precis vad en bra uppvärmare ska göra. Mycket riktigt sydde Blake också ihop aftonen genom att ge sin regelbundne samarbetspartner i beröm i egenskap av artist och producent, så det finns uppenbarligen en ömsesidig kärlek dem emellan vad gäller både varandra och musiken.

Närbesläktade sånger

Blake inledde sitt set med Famous Last Words, hämtad från senaste albumet Friends That Break Your Heart, och Life Round Here, som plockades från nio år gamla fullängdaren Overgrown. Dessa båda sånger tedde sig tydligt närbesläktade, och redan från första trumslaget gav sig en speciell känsla till känna i hjärttrakten samtidigt som allting förstärktes av den upprepande dynamiken i gitarrspelet.

Dessutom adderade sångarens röst utan tvekan ytterligare en dimension som stod ut. Vi talar en klang och ett register av det beundransvärda slaget här. Jämvikten i nyanserna mellan det välkända och oförutsägbara satt i stort sett perfekt denna kväll.

Inte nödvändigtvis vackra ljud

Sedan bör också påpekas att graden av överraskningsmoment gav en stark antydan om Blakes förmåga och ambitioner. Det fanns en balans mellan genomtänkt akustiskt hantverk och elektroniska ljud, som inte nödvändigtvis hade med det vackra att göra. På så sätt var det lätt att uppleva musiken som både spännande och kaotisk, men också lugn och trygg på en och samma gång.

Som grädde på moset tillförde sångaren då också även smart drama till sina nummer. Det hände inte minst när det elektroniska kom fram löpande i sångerna, men också i egenskap av längre sjok man antingen fastnade helt i eller tappade bort fokuset på. Allt beroende på tycke, smak och graden av tålamod man är i besittning av.

Bjöds in till musikuniversum

Det var dock hur tydligt som helst att den stora majoriteten av publiken på plats var genuina fans av den musik som bjöds. Hela KB Hallens folkhav nickade i takt till musiken, och i samband med Say What You Will från senaste verket bjöds fansen in att sjunga med i Blakes musikuniversum. Det hela tedde sig enormt vackert, och alltihopa lade sig för evigt likt ett täcke av ett starkt enskilt minne i efterdyningarna av ett möte i musiken. Och det var långt ifrån den enda gången detta inträffade. Det fanns flera tillfällen under kvällens gång då man upplevde denna starka känsla av gemenskap.

När man får sitt hjärta krossat

Detta gjorde sig bland annat gällande i några av Blakes covers, däribland Stevie Wonders I’d Never Dreamed You’d Leave in Summer i vilken sångaren uttryckte vrede med sin röst på ett sätt som tedde sig både skröplig och stark på en och samma gång. Som synes var det här också en afton med sånger, som både i nyanserna och kontrasterna bidrog till en känslomässig tolkning av hur det kan upplevas när man får sitt hjärta krossat av sina närmaste. Eller när man på annat vis möter motgång i livet.

Foto: Henrik Hildebrandt

print

Våra samarbetspartners