COMEDY QUEEN – vara stå-uppare raka motsatsen till depression och tragedi, eller?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Sanna Lenken
Skådespelare: Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Ellen Taure, Jasmin Ashanki, Tyra Askerlund
Land: Sverige
År: 2022
Genre: Drama
Längd: 93 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

När allting är läskigt och svårt och sorgligt runtom i världen är det extra viktigt att ha kul. Så lyder nu reklamen för SVT:s barnkanalen, och så får man se David Sundin få en tunna med svart gegga hälld över sig. Då slipper man tänka på kriget i Ukraina, kärnvapen och ett eventuellt tredje världskrig. Det känns redan lite bättre. Eller?

Samma premiss har Comedy Queen – filmen som är baserad på Jenny Jägerfelds bok med samma namn.

Stå-upp komik är motsatsen till att sitta ner och deppa … ?

Sashas mamma har begått självmord, alltså bestämmer sig Sasha för att bli stå-upp komiker. Eftersom att stå på scen och att få folk att skratta är raka motsatsen till depression och tragedi … Nja. Inte riktigt. De flesta stå-upp komiker är rejält tragiska. Det de säger är ofta också tragiskt – som när Henrik Schyffert berättade om hur han blivit mobbad under sin uppväxt. Folk skattade, albeit osäkert, eftersom de hade fått förhandsinformation om att “detta ska vara komedi”. Alternativt mobbar stå-upp komiker andra. Till exempel för att de är sjuka och tappar håret (Chris Rock på Oscarsgalan).

Bita ihop, bryta ihop

Så att Sasha ska bli glad av att bli komiker … det kommer ju att gå åt pipsvängen. Det fattar alla. Och när hon väl slår igenom och gör sitt första lyckade gig har hon inte ens något att sträva emot längre, utan då är det bara att bita ihop och bryta ihop.

Äventyret är för papporna

Comedy Queen är en av alla dessa otaliga svenska berättelser som handlar om frånvarande mammor – Svenska Barnboksinstitutet har kommit fram till någon slags rekord på frånvarande mammor (i böcker alltså) i Sverige. De är drogberoende, alkoholiserade, döda eller så har de bara stuckit. Äventyret är för Barnet och Pappan. Som ska hitta varandra. Så även här. Det har förmodligen väldigt lite att göra med verkligheten och alla mammor som sliter stenhårt för sina barn – med eller utan äventyr som belöning, med eller utan frånvarande pappor.

Alla låter som Glenn i Stockholm

Filmen har uppdaterat romanen till nutid, fast radion spelar ändå alltid John Denvers gamla klassiker som på symbolisk beställning, och folk i Stockholm låter som om de just flyttat in från Göteborg. Manus och filmklippning och rolltolkningar, främst alla vuxna, hade behövt en rejäl finslipning.

Bra filmer med stå-upp

Det finns många bra filmer om sorg och svåra ämnen med stå-upp komedi som bakgrund, från den gamla Punchline med Tom Hanks och Sally Field som strävande stå-uppare till Joker med Joaquin Phoenix som wannabe komiker. Filmer som gjort intryck. Det här är inte en av dem.

print

Våra samarbetspartners