NATIONALTEATERN, KB, Malmö den 23 april 2022 – sista refrängen för proggarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nationalteatern räknas väl numera till ett av Sveriges mest inflytelserika band. Det är svårt att nämna något band som inte lyssnat på bandet och inspirerats att starta eget. Med odödliga klassiker som Barn av vår tid, Bängen trålar, Hanna från Arlöv, Jack the Ripper och Livet är en fest är bandet en del av Sveriges kulturskatt.

Dock var det länge sedan bandet hade sin storhetstid. Men de har lyckats hitta nya lyssnare hela tiden, vilket inte minst märktes vid kvällens konsert på KB dit en hel del yngre hade kommit. Nationalteatern lyckades faktiskt sälja ut Kulturbolaget två kvällar på raken

Historien har nått sin ände

Nationalteatern har dock drabbats av ett otal motsättningar mellan dess medlemmar under åren, så i dagens upplaga är den enda kvarvarande originalmedlemmen Ulf Dageby. Är ni intresserade av historien om Nationalteatern kolla upp den utmärkta dokumentären Barn av vår tidSVT Play. Nu har emellertid historien om Nationalteatern slutligen nått sin ände. Bandet befinner sig just nu ute på en avskedsturné fyndigt nog kallad Livet är en fest – Sista chansen. Denna turné slutar med en spelning på Sweden Rock och en på Liseberg i hemstaden Göteborg.

På denna turné har Ulf Dageby tagit med sig en hel del av de musiker som han turnerat ihop med de senaste år, däribland trummisen och Malmöbon Håkan Nyberg.

Lät riktigt bra

Hur var konserten då, undrar ni säkert. Tja, låtarna satt som de skulle och stämningen var hög. Fast hög är kanske fel ordval när man skriver om Nationalteatern.. Skämt åsido, det lät riktigt bra med tanke på Ulf Dageby fyller 80 om två år! Också sjöng han ju alla ”sina” låtar folk ville höra

Inledde med Jack the Ripper

Kvällens spelning var uppdelad i två set med en kortare paus mellan seten – en form av halvtidsvila. Första setet inleddes med Bängen trålar och den passande Sent en lördag kväll. Pausen var väl i ärlighetens namn lite väl lång, men det får man leva med. Särskilt med tanke bandet inledde setet med Jack the Ripper. Dock valde bandet att slopa Rövarkungens ö på grund av tidsbrist eftersom nattklubben väntade på att öppna när sista tonen klingat ut. Och på tal om kvällens spelställe. Nog hade en mer sittvänlig lokal varit att föredra då de stolar som fanns var väl hett eftertraktade.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2022-04-24

print

Våra samarbetspartners