DAN HÖJER : CIRKUSDECKARNA OCH HUNDVALPSMYSTERIET – ett lagom äventyr utan kriminella inslag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Semic Förlag
Serie: Lättlästa mysterier (del 8)
Illustrationer: Tomas Antila
Genre: Deckare & kriminalhistorier
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 64
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-03-16

Cirkus Pommery har kommit till Kalmar, lastad med äpplen och cirkuskonster och födelsedagsfirande.

Kalmar är bland annat känt för världens längsta kyrkkaffe – 2620 koppar kaffe med dopp intogs längs hela Storgatan serverat av 30 syföreningar och kalaset hamnade i Guinness rekordbok 2007.

Kalmar har också flest hundar i Sverige. 30.000 hundar i Kalmar län är klart mer än det svenska genomsnittet.

Hundtätheten utökas

I Cirkusdeckarna och hundmysteriet utökas hundtätheten i Kalmar ytterligare – Clownen Jack får en ny valp i födelsedagspresent. Valpen får namnet Kingen, och den annars så surmagade clownen är nu glad och vänlig och lycklig. Tills valpen plötsligt försvinner. Cirkusdeckarna får ett hundmysterium att lösa och läsaren kan hänga med på färden – både i ord och bild finns ledtrådar till var hundvalpen finns. Och missar du någon av ledtrådarna så finns en pedagogisk genomgång på det sista uppslaget.

Slottsutflykt och valpjakt

Det här är ett lagom äventyr utan kriminella inslag, som kräver en del klurande innan det blir dags för det lyckliga slutet. Under letandets gång får vi se en del av Kalmar – bland annat Kalmar slott, en försvarsfästning som är 800 år gammal och har karakteristiska “bulliga” torn och en pampig vallgrav.

Deckare klarar sig utan hund

Slutligen råder boken alla barn att tjata länge och ofta för att få en egen hund – för det är så bra för deckare att ha. Nja. Inget bra råd. Sherlock Holmes klarade sig oftast utan hund, liksom Hercule Poirot och Miss Marple och Kommissarie Morse och Lisbeth Salander.

En hund är inget måste för en bra deckare. Och det finns olika anledningar till att säga nej till hund – allergi i familjen, kostnader. Hundar är mycket dyrare i drift än akvariefiskar och hamstrar och många andra husdjur, och viktigast av allt: tid och tillgänglighet. Hundar behöver sällskap. Hundar är husdjur som inte ska lämnas ensamma, inlåsta i en lägenhet, när alla andra är i skolan eller på sina jobb – att ha hund är inte lika lätt som det framställs i den här boken. Men Cirkus Pommery har ju också en egen tiger … Att ha husdjur i fiktionens värld är lätt som en plätt.

print

Våra samarbetspartners