X – så nära en femma en skräckfilm – med 70-talsvibbar – kan komma

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi; Ti West
Skådespelare: Mia Goth, Jenna Ortega, Brittany Snow, Kid Cudi, Martin Henderson
Premiär: 2022-04-08
Betyg: 4

Ryktet säger att X andas vibbar av 70-talets så omdebatterade slasher-rullar, och för en gångs skull är ryktet med sanningen överensstämmande. Det var i mitten av decenniet ifråga jag i brist på andra åtaganden slank in på en liten biograf vid Broadway i New York för att beta av några timmar med en rulle som hette The Texas Chainsaw Massacre (Motorsågsmassakern).

Jag gillar regissören Tobe Hooper och skräck, så jag förväntade mig att få valuta för pengarna. Att filmen aldrig skulle nå svenska biografer förstod jag vid ridåfall, men inte att den skulle få jorden att skaka under filmcensurens ostadiga fötter. För yngre läsare kan jag säga att filmcensuren var ännu ett av politikernas självutnämnda rättigheter att omyndigförklara folk.

För mycket väld och sex så gick saxen varm utan någon tanke på vad man klippte bort. När 11-årsgränsen kom blev det etter värre för då klippte bolagen själv frikostigt för att få ner åldersgränsen.

Blandar och ger bland genrens traditionella grepp

Nåväl, jag häpnade över hur många som inte sett nämnda motorsågsmassaker ändå kunde gå fram med köttyxa bland de hundratals blodisande scenerna som jag försynt försökte förklara för dem inte existerade. När jag sade att filmen kommer att bli kult fick jag väcka dem med luktsalt.

I dag är läget lyckligtvis annorlunda och kritikerna och säkert också publiken är öppna och uppskattande av en smått lysande skräckis som blandar och ger bland tänkvärdheter och genrens traditionella grepp. Ti West (The House of the Devil och The Sacrament) har skrivit manus och regisserat i bägge fallen med lysande resultat.

Traktens godaste hamburgare gjorda på…

Att det händer ruskiga saker ute på den amerikanska vischan vet vi efter Motorsågsmassakern. I en annan kultrulle Motel Hell från 1980 serverade till exempel westernhjälten Rory Calhoun traktens godaste hamburgare gjorda på…ja gissa…

Porrfilm som nyckel till stålar

I X beger sig en liten skara hoppfulla filmnördar ut på landsbygden för att spela in en porrfilm som skall bli nyckeln till framgång och stålar. Jag skall få vad jag förtjänar, som en av ensemblen så målande uttrycker det.

Inspelningsplatsen är en kåk uthyrd av ett äldre par som genast gör klart att de inte är överförtjusta i de nya hyresgästerna. Kameran registrerar ofta en tv som visar en svavelosande predikant, som öser ragnarök och svavel över synd och skam. Sådana finns det gott om på den amerikanska vischan.

Forcerar aldrig handlingen

Ti West har turen att jobba med en ensemble ljusår från de vanliga B-skådisarna som brukar överbefolka skräckisar i den lägre divisionen. Mia Goth är till exempel lysande i en dubbelroll som den gamla kvinnan som fortfarande inte glömt vad sex handlade om och porrskådisen Maxine.

Ti West forcerar aldrig handlingen med att tränga ihop skrämseleffekterna utan låter dem komma när de kommer. Däremellan blandar och ger han frikostigt mellan tänkvärdheter som sex i ålderdomen, porrfilmens väsen när inblandade själv får analysera dess mål och medel och hur moralens väktare ofta tar till dubbel dos för att rättfärdiga sina ideal.

Lovprisad miljö och obetalbar make-up

Till synes bara superlativ över filmen och jag kan ju avrunda med att lovprisa miljön och den helt obetalbara make-upen på det äldre paret där Goth ju inte är mer än 28 år gammal. Så nära en femma en skräckfilm kan komma.

print

Våra samarbetspartners