INSIDE LLEWYN DAVIS – fin rolltolkning av Oscar Isaac, men i övrigt en oinspirerande, glädjelös sak

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ethan & Joel Coen
Skådespelare: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, Justin Timberlake
Land: USA, Storbritannien, Frankrike
År: 2013
Genre: Drama, Musik
Längd: 104 minuter
Format: DVD
Distributör: Studio Canal
Betyg: 3

OBS: Inside Llewyn Davis är av allt att döma utgången på svensk dvd och Blu-ray. Ovanstående DVD avser en engelsk utgåva.

Filmen finns även tillgänglig att streama på Amazon Prime

Bröderna Coen ger sig på singer-songwriterscenen i främst Greenwich Village, New York, i början av 1960-talet, alldeles strax före Dylan.

Skapelsen går i moll liksom vår antihjälte, fint gestaltad av Moon Knight-aktuelle Oscar Isaac (som bevisligen kan traktera såväl gitarr som sång). Men oj, vad jag har kämpat med filmer där protagonisten inte är någon särskilt kul typ på sistone (Daniel Day-Lewis karaktär i Paul Thomas Andersons There Will Be Blood, 2007, senast).

Absolut inte född med tur

Tråkig kille, tråkigt liv, tråkigt väder. Allt går i fyra nyanser av grått. Vår stackars huvudperson, Llewyn Davis, tycks absolut inte vara född med tur (igenkänning där!), frånsett den musikaliska begåvningen. Det enda han verkat ha lyckats med är att göra kvinnor gravida, men inte heller detta med några direkt positiva konsekvenser.

Glädjelöst utan något som klickar

En bilfärd från New York till Chicago med John Goodman i baksätet väcker lite intresse, men det stannar i stort där, de sista 15-20 minuterna undantagna. Då börjar man som åskådare äntligen känna aningen för den stackars singer-songwritern – men då är det så dags.

Inside Llewyn Davis är dessvärre till allra största delar en rätt tråkig och framför allt oinspirerande, glädjelös sak, även om livet förvisso absolut kan se ut så som det skildras här – och undertecknad har i allmänhet ett gott öga till filmer om så kallade losers, men här är det något som inte riktigt klickar.

Fotnot: Om ämnet som sådant intresserar så är musikdokumentären, Another Day, Another Time: Celebrating the Music of Inside Llewyn Davis (2013), inspirerad av filmen, nästan mer tilltalande. Uppträdanden av The Avett Brothers, Joan Baez, Dave Rawlings Machine, med flera (finns på Youtube).


print

Våra samarbetspartners