ELSIE PETRÉN : MELINAS HEMLIGA SOMMAR – en varm, humoristisk och igenkännande kärleksförklaring till sommaren

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Migra Förlag
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor. 143
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-03-28

Mina drömmars stad och Torka aldrig tårar … och Melinas hemliga sommar blir till en episk Stockholmsskildring. En upptäcktsfärd i Stockholm, ett kärleksbrev till Stockholm, denna vackra, kaotiska stad, full av möjligheter. Skillnaden mot föregångarna och Melinas hemliga sommar är att … Melina kommer inte till Stockholm. Hon bor redan i Stockholm.

Men fyra dagar ensam i Stockholm gör att hon börjar se både på staden och på sig själv med nya ögon.

Var ska vi sova i natt?

Melina är 13, hennes skilda föräldrar är jättegamla (ur Melinas synvinkel) – de är 30. Men de tror fortfarande att de är 17-åringar och de beter sig ungefär lika virrigt och oansvarigt. Melinas pappa, som flyttat till Göteborg, tror att Melina är hos sin mamma i Stockholm. Melinas mamma, som rest till Spanien för att festa med jobbarkompisar i lugn och ro (utan att fråga Melina om hon vill följa med), hon tror att Melina är i Göteborg. Stockholmslägenheten är uthyrd till turister. Det innebär att Melina inte kan sova i sitt eget rum, men hon har fyra dagar då hon kan göra precis vad hon vill.

Kattsuccé och hundräddning på Gröna Lund

Övernattning? Den tiden, den sorgen! Först av allt ska Melina på Gröna Lund och se sitt älsklingsband Ghost Cats uppträda. Hon kommer så pass tidigt att hon ser bandet lasta av och hon räddar deras managers hund. Som tack får hon vara med på konserten på en av låtarna, som Mini-Cat, och riva av ett coolt riff på gitarren. Det där är bara början på en lång rad av underbara och oväntade saker som händer Melina under fyra dagar av absolut frihet.

Huvudpersonen tvingas växa upp

Coming-of-age stories brukar ofta innehålla obehagliga händelser som gör att huvudpersonen tvingas växa upp. Det kan vara allt från våldshandlingar och dystopiska krigsutbrott till svek och lögner från vuxenvärlden. Det intressanta med Melinas hemliga sommar är att den helt klart är en coming-of-age story – Melina växer upp och blir till en helt ny och mycket vuxnare person på fyra dagar – men det är genom positiva möten. Melina inser att hon är smartare, starkare, tuffare och vackrare än vad hon någonsin trott. Hon behöver inte se sig själv som ett litet miffo, klassens lilla mobboffer. Hon har förmågan att få vänner i alla åldrar och från alla möjliga vägar i livet, och hon har oanade skills som andra människor imponeras av.

Rockstjärnor, spöken och skateboards

Under de fyra dagarna blir Melina inte bara vän med Ghost Cats, utan även en icke-binär tonåring som kallar sig Spöket (spöken är genusneutrala), den coola Zelda som gillar att åka skateboard och ett par killar som letar efter en duktig gitarrist till ett band …

Stockholm – vackert som ett vykort

Miljöerna är utsökta. Hela Stockholm är vackert som ett vykort, och man riktigt känner att Stockholm är en av världens vackraste städer. Som huvudstad betraktad är staden så liten och pittoresk på många sätt, med mycket vatten och öar och grönområden. Man kan följa Melinas vandringar på kartan i början av boken — och om man vill kan man börja planera sitt eget Stockholmsäventyr.

En extra positiv och rolig sak är att Ghost Cats introduceras som ett rockband – inte ett tjejband (vad är “tjej” för musikgenre egentligen?). Precis som det ska vara. Bokens författare är själv musiker i ett bluesband – där alla råkar vara tjejer.

Ren perfektion

Elsie Petrén har tidigare skrivit hela arton prisade deckare. Det här är den första boken som inte är genrelitteratur – och romanen är ren perfektion. En varm, humoristisk och igenkännande kärleksförklaring till sommaren i Stockholm, som man gärna återupplever om och om igen.

print

Våra samarbetspartners