HET SOL – elegant och riktigt spännande thriller med Alain Delon

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Plein soleil
Regi: René Clément
Skådespelare: Alain Delon, Maurice Ronet, Marie Laforét, Erno Crisa, Frank Latimore
Land: Frankrike
År: 1960
Genre: Brott, Drama, Thriller
Längd: 118 minuter
Format: DVD/VOD
Distributör Retro Film
Betyg: 3

Nu blir det franskt här på JPS Media! Häromdagen skrev jag om Adrian Lynes nya Amazon Prime-film Deep Water, som bygger på en bok av Patricia Highsmith. Av ett rent sammanträffande är den franska filmen Het sol från 1960 aktuell på DVD, och den bygger också på en roman av Highsmith, närmare bestämt The Talented Mr. Ripley.

Den här boken har filmats ett antal gånger. Jag såg versionen från 1999, med Matt Damon som Tom Ripley, när den gick upp på bio, men jag minns nästan ingenting alls av den. 2002 och 2005 kom ytterligare två Ripley-filmer, med John Malkovich respektive Barry Pepper i titelrollen, men jag minns inte om jag sett dem. De tidigare versionerna, som en TV-film från 1956, har jag inte sett. Wim Wenders Den amerikanske vännen från 1977, vilken bygger på boken “Ripley’s Game”, har jag liggande osedd någonstans.

Mest kända filmerna kom på 50- och 60-talen

Het sol är regisserad av René Clément, en av de där berömda franska regissörerna, vars filmer det är svårt att se. Han gjorde sina första filmer på 1930-talet, och hans mest kända filmer kom under 50- och 60-talen. Men, om man inte såg dessa när de först gick upp på bio, eller på eventuella filmstudiovisningar på 70- och 80-talen, är det nog rätt hopplöst att få kunna se dem. Så tillsvida man inte bor i Frankrike, där de säkert visas på TV ibland, och troligen finns ute på DVD utan text på till exempel engelska. Jag ser att fem, sex stycken med engelsk text finns på Amazon.

Inte helt laglydig

Nå. Till filmen. Alain Delon spelar Tom Ripley, som har fått i uppdrag av en rik amerikan att hämta hem dennes son Philippe, som lever lyxliv i Italien. Ripley, som inte är den helt laglydig man, driver runt med Philippe, och när de befinner sig på en båt, kommer Ripley på att han ju kan ha ihjäl Philippe och anta dennes identitet.

Ytterligare mord

Sagt och gjort. Ripley mördar Philippe, tar sig i land, och förfalskar Philippes pass. Ripley reser runt i Italien och Frankrike som Philippe, men problem uppstår när folk som känner Philippe, och som Ripley träffat, plötsligt dyker upp på de hotell han bor på. Det blir allt till att begå ytterligare mord.

Röker och tvättar ansiktet samtidigt

Det tar nästan halva filmen innan storyn verkligen går igång. Men då vänder filmen tvärt och blir riktigt spännande. Flera scener är oerhört raffinerade. Slutet är bra. Men, filmens första hälft är aningen seg och förvirrad, jag satt en bra stund och undrade vad det gick ut på.

Het sol är en elegant film med aningen blekta färger. Alain Delon går omkring och är cool, i synnerhet iförd vit kavaj och solglasögon. I en scen röker han samtidigt som han tvättar ansiktet! Förtexterna är snygga.

Gubbig dokumentär

Det ligger en del extramaterial på DVD:n. I en 19 minuter lång intervju från 2013 berättar Alain Delon om hur filmen gjordes. Här finns även en 67 minuter lång dokumentär om René Clément, men den såg jag inte klart, eftersom den inledningsvis mest bestod av väldigt gamla gubbar jag inte visste vilka de var, som långsamt och gubbigt pratade om andra gubbar jag inte visste vilka de var. Clément-entusiaster lär dock uppskatta filmen.

print

Våra samarbetspartners