THE KING’S MAN – hur man massakrerar både sin franchise och stora delar av 1900-talets världshistoria

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matthew Vaughn
Skådespelare: Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Rhys Ifans, Harris Dickinson, Djimon Hounsou
Land: Storbritannien, USA
År: 2021
Genre: Action, Thriller, Äventyr
Längd: 131 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: 20th Century Studios
Betyg: 1

The King’s Man lyckas massakrera både sin franchise The Kingsman och stora delar av 1900-talets världshistoria i en och samma miserabla film. Väntar du dig en gullig Taron Egerton, skojfriskt humör och en massa Elton John låtar – välj något annat. Typ Rocketman.

The King’s Man är en så sorglig röra att man undrar hur de tänkte. Det verkar som om alla som investerat pengar i den här filmen har beställt olika filmer – och filmmakarna har försökt vara alla till lags, utan att någon av filmerna blir bra. Varken hackat eller malet. Snarare undermåligt pulveriserat och frystorkat.

Fanclub 1917 möter fanclub Moonraker möter fanclub The Avengers

– Några har velat ha en mycket seriös krigsfilm, och vinna Oscars. Det gick ju så bra för 1917! Kan vi inte göra 1917 igen? Superseriöst kostymdrama med tillhörande seriöst fotoarbete, fokus på meningslös död i skyttegravarna, högtravande tal om patriotism och pacifism och en massa andra -ismer. Ja, The King’s Man lanserade en egen Oscarskampanj. Det gick inte vägen.
– Andra tycks anse att Moonraker är världens bästa film genom tiderna. De har beställt en helt annan film.
– En grupp fantiserar om att se Ralph Fiennes som James Bond – och inte bara som M. Ralph Fiennes spelar M i de riktiga Bond-filmerna – här spelar han både Bond och M. Det är helt enkelt för mycket och allmänt dåligt avvägt. Hen ska grunda byrån som vi redan vet finns. Låg insats.
– Och några tycker att Ralph Fiennes med paraply i The Avengers är det coolaste någonsin. (Alltså: inte Marvels Avengers). Huvudsaken vi får en massa scener med Ralph Fiennes med paraply!

Mustaschvridande långtråkig kartongskurk

Seriöst och segt och långtråkigt slår snabbt över i tramsigt, segt och långtråkigt. Hela filmen är lång och långtråkig. Inga intressanta karaktärer. Långtråkigaste skurken någonsin. Man inser vem det är så snart man ser honom och hans skurkmustascher, men filmen tycks tro att den är putslustig som håller honom i skuggan tills den slutgiltiga dödliga duellen med en get.

Pyttipanna av historien

Och så … En allmän pyttipanna av verkliga historiska händelser. Mustaschsuperskurken från Skottland ligger bakom skotten i Sarajevo, Lenins maktövertagande i Ryssland och Hitlers framfart – och det är Hitler som skjuter tsaren och hans familj i Ryssland. WTF? Skottland har knappast haft så stor impact på världspolitiken. Någonsin. Inte ens när Maria Stuart smidde planer med fransmännen för att ta över England.

Kvinnor och färgade = tjänare som offrar sig

Och så har vi ännu en medelålders vit man som flankeras av en mycket yngre kvinna som gör vad som helst i tjänsten, eftersom hon är kär i honom, och en färgad betjänt som är redo att kasta sig framför en kula för att rädda sin herre … Den gamle Fredag i Robinson Crusoe börjar plötsligt att kännas som en fräsch gestalt.

Omotiverad grymhet mot djur

Liksom i The Suicide Squad så finns omotiverad cruelty to animals som inte har något med handlingen att göra. Mustaschsuperskurken dödar eller stympar sina älskade getter när han blir förbannad. Bu och bä och underkänt.

Snacka om långtråkig film. Och att göra skojsig underhållning av att folk blir skjutna i huvudet i skyttegravar – nä. Underkänt igen.

Borde ha lärt sig av Encanto

Världskrigen är ett trauma som fortfarande lever – vi har växt upp med att höra historier från folk som var med, som minns och som fortfarande lider av det och som för över sitt lidande till nästa generation, och nästa …

Detta var något som Encanto skildrade mycket fint – att ett trauma inte är över, för att själva händelsen är över. Det lever kvar i generationer, för männen som utsattes för detta tar ut sin frustration på nästa generation som i sin tur för vidare det till nästa … Krigen och dess eviga sår lever kvar inom oss.

Såren lever vidare

Och nu har nästa krig startat, det största sedan andra världskriget, och med de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget. Såren kommer att leva kvar i generationer.

Matthew Vaughn påstår att ingen vet varför det blir krig. Det är i alla fall inte för att en filmregissör ska kunna expropriera materialet. Hen borde följa nyheter och läsa på om politisk historia. För historien upprepar sig gång på gång – i verkligheten. Någon som är pigg på att släppa ner Vaughn och Fiennes över Kreml, enbart beväpnade med en get och ett paraply? Det är tydligen allt som behövs för att stoppa ett världskrig och en storskurk.

print

Våra samarbetspartners