THE HILL WHERE LIONESSES ROAR – varm ton och känslosam koppling till kvinnors frigörelse

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Luàna Bajrami
Skådespelare: Luàna Bajrami, Andi Bajgora, Era Balaj, Flaka Latifi, Urate Shabani
Premiär: 2022-03-18
Betyg: 3

Tre unga kvinnor, med ena foten i vuxenvärlden spenderar varje dag med en längtan att komma bort från den inhemska byn mitt ute på landsbygden i Kosovo.

Tristessen och frustrationen skapar drömmar och fantasier om en bättre tillvaro men framförallt en sammansvetsning mellan de tre som visas tydligt när den unge Zem dyker upp. Li, Jeta och Qe är lejoninnorna som inte ger sig, som vägrar foga sig och trotts ytterligare ett nej från universitet sporrar de varandra att söka spänning och äventyr via brottets bana.

Hot och våld

Filmens lugna tempo visar på en förståelse och inblick i en vardag som präglas av stark vänskap, gemensamma drömmar, frustration och ett långfinger pekandes mot byn och dess invånare, där männen tycks tro att hot och våld bygger tillit och stabilitet för byns kvinnor och barn.

Känslosam koppling för frigörelse

Önskvärt vore en större djupdykning i karaktärerna, men som debutfilm ger den en varm ton och en stark känslosam koppling för många kvinnors frigörelse, i en tid då vissa länder borde kommit längre i den här frågan.

Bästa debut och manus

Luána Bajrami är regissören som står bakom The Hill Where Lionesses Roar, som dessutom är hennes långfilmsdebut. Filmen tävlade i Directors’ Fortnight i Cannes 2021. 2021 tilldelades Bajrami priserna Bästa debut och Bästa manus på Stockholms filmfestival.

print

Våra samarbetspartners