THE MATRIX : RESURRECTIONS – allmänt långtråkig uppföljare kommer aldrig till skott

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Lana Wachowski
Skådespelare: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Jessica Henwick
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Sci-Fi
Längd: 148 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner
Betyg: 2

Den första Matrix (1999) hade telefonhytter, röda och blå piller, en referens till Alice i Underlandet cyberpunk design, coola kläder och stilbildande effekter. inget blev väl mer kopierat än “bullet time”-effekten.

Idag hyllas Matrix ofta som nyskapande, när den kom muttrade många sci-fi fans över att allt var snott från Philip K, Dick, Necromancer (No Room for Man) och Ghost in the Shell (originalet alltså, inte travestin med Scarlett Johansson). Men om man ska sno, eller låna, är det ju smart att ta från de bästa.

Lever och knaprar blå piller

Problemet nu är att Matrix mest av allt tar från sig själv, diskuterar sig själv, har långa föreläsningar om transteori, och är allmänt långtråkig.

Arton år efter originalet återkommer Neo och ser ut som John Wick – ja, Keanu Reeves trodde också att Neo var död. Men han lever och knaprar blå piller (inte viagra), och de tre första filmerna visar sig vara ett dataspel. Eller … ? Vilken verklighet är verklig?

Alla verkar kunna stoppa kulor

Det här börjar bli som Space Jam: A New Legacy, och om inte Keanu Reeves ser upp så kommer han att ha Snurre Sprätt som motspelare i nästa film och spela basket mot Agent Smith och en massa onda maskiner för att avgöra världens öde.

Neo och Trinity och de andra har övernaturliga förmågor. Trinity tar över Neos flygförmåga (vilket ses som ett positivt transbudskap). Alla verkar kunna stoppa kulor och böja sig hit och dit och tåla att bli påpucklade i evigheter. Vilket gör att det aldrig blir spännande. Och det nya “bullet time” är att folk skickas iväg mot Neo & Co som zombies.

Men hur många kulor som än avfyras så är det som om själva filmen aldrig kommer till skott.

print

Våra samarbetspartners